EuroPeers Nederland

EuroPeers zijn jongeren die via Erasmus+ Jeugd, het European Solidarity Corps of DiscoverEU een Europese ervaring hebben opgedaan, bijvoorbeeld door:

  • op jongerenuitwisseling of DiscoverEU te gaan;
  • Europees Vrijwilligerswerk te doen;
  • of een Solidariteits- of Jongerenparticipatieproject op te zetten.

Terug in Nederland vinden EuroPeers het leuk om betrokken te blijven, bijvoorbeeld door:

  • hun eigen ervaringen te delen met leeftijdsgenoten op beurzen, scholen en/of sociale media;
  • presentaties te geven of eigen activiteiten te organiseren, zoals een picknick of voetbaltoernooi;
  • GO Europe én buitenlandmogelijkheden in Europa (met subsidie) in het algemeen te promoten en meer bekendheid te geven;
  • andere Nederlandse jongeren met een soortgelijke ervaring te ontmoeten;
  • je mening te geven over (nieuwe) dingen binnen het Nationaal Agentschap, die betrekking hebben op jongeren.

EuroPeer ben je vrijwillig, maar reiskosten kunnen over het algemeen worden vergoed en natuurlijk helpen we je waar we kunnen met (promotie)materiaal.

Het team van Eurodesk in Nederland
EuroPeers in Nederland

EuroPeers is een internationaal netwerk, gestart in Duitsland. Vandaag de dag zijn er EuroPeers actief in meer dan 15 landen en hoewel de meeste activiteiten op nationaal niveau plaatsvinden, is het ook mogelijk om deel te nemen aan internationale trainingen speciaal voor EuroPeers. Klik hier voor de internationale Facebook-pagina.

In Nederland hebben we zo’n 30 actieve EuroPeers, waarmee we maandelijks online bij elkaar komen en (wanneer mogelijk) elke 3-4 maanden ook fysiek. Daarnaast is er een Whatsapp-groep waarin de laatste updates en oproepjes worden gedeeld, en we (informeel) contact houden.

Aankomende bijeenkomsten en trainingen:

• n.n.b

Wie zijn de Nederlandse EuroPeers?

Portretfoto Merel

Merel (22)

Ervaring: Acht maanden vrijwilligerswerk in Madeira (Portugal) en twee weken een vrijwilligersproject in Ferrol (Spanje)

Mijn ervaring in 3 woorden: Vriendschappen & persoonlijke ontwikkeling

Mijn tip: Bij twijfel, doen!

Portretfoto Pleun

Pleun (27)

Ervaring: 3 jongerenuitwisselingen als deelnemer en jeugdleiding in Oostenrijk, Spanje en Frankrijk en deelname aan het European Youth Event in 2021. Deelgenomen aan het Erasmus+ 35 jaar-event. Ook bestuurslid bij een organisatie die jongerenuitwisselingen organiseert.

Mijn ervaring in 3 woorden: Internationale vriendschappen, een boost voor mijn vreemde talen & een open mindset

Mijn tip: Laat je niet tegenhouden door de eerste enge grote stap, het is het echt waard!

Ilmari

Ervaring: Op mijn zestiende ging ik voor het eerst op reis om te werken, op een biologische boerderij in Engeland. Daarna heb ik binnen Europa vrijwilligersprojecten (o.a. Erasmus+), jongerenuitwisselingen en trainingen gedaan. Zelf heb ik ook een aantal vrijwilligersprojecten geleid.

Mijn ervaring in 3 woorden: Verwondering, Interculturele communicatie, vriendschappen

Mijn tip: Ga op ontdekking en laat je verrassen. Ga vooral in gesprek met onbekenden die je tegenkomt op reis. Kies een project dat goed voelt, dan ontmoet je vanzelf mensen met dezelfde interesses. Magic happens outside your comfort zone!

Portretfoto Anne

Anne (20)

Ervaring: Europees Vrijwilligerswerk in Hongarije en uitwisseling naar Duitsland

Mijn ervaring in 3 woorden: Openheid, comfortabelheid, inzicht

Mijn tip: Sta open voor nieuwe ervaringen en laat alles gewoon op je afkomen, zo leer je het meest en maak je de leukste dingen mee!

Marieke (23)

Ervaring: Europees Vrijwilligerswerk op een zorgboerderij in Oostenrijk

Mijn ervaring in 3 woorden: Zelfvertrouwen, Zelfkennis, Ervaring in een werkveld die ik anders niet zou hebben.

Mijn tip: Als je voor een langere tijd in het buitenland vrijwilligerswerk wil doen, kan ik je aanraden om een project te kiezen waar ook andere vrijwilligers zijn. Zo heb je al meteen een groep mensen die weten hoe het is om weg te zijn van thuis en in een omgeving te zijn die je niet kent.

Marije in de bossen

Marije (28)

Ervaring: Een jaar vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps in Spanje

Mijn ervaring in 3 woorden: Openheid, inzicht en vriendschap

Mijn tip: Laat je verrassen. 🙂

Portretfoto van Doortje

Doortje (19)

Ervaring: Europees Vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps in Laval, Frankrijk. Het werk was in een Maison de l'Europe, een informatiecentrum over de Europese Unie

Mijn ervaring in 3 woorden: Ontdekkingen, gezelligheid en uitdagend. Maar ook: vrijheid, genieten en leerzaam

Mijn tip: Doe veel activiteiten met lokale mensen, zo leer je snel de taal en die mensen kunnen ook goede vrienden worden!

Portret Alicia

Alicia (18)

Ervaring: Deelname aan een jongerenuitwisseling in Slovenië, en nu bezig om een eigen uitwisseling op te zetten!

Mijn ervaring in 3 woorden: Vriendschap, onvergetelijk, leerzaam

Mijn tip: Je krijgt spijt als je nee zegt tegen zo'n avontuur! En een bonustip: je in je eentje opgeven is minder spannend dan het in het begin lijkt, je maakt snel vrienden.

Willemien tijdens een buitenlandreis

Willemien (28)

Ervaring: Erasmus+ training Empowering Summercamp Youth Leaders, YO!Fest 2017, Erasmus+ training OASIS Learning Village Exchange en een Europees Vrijwilligerswerkproject in Amman (Jordanië) bij het Jordan Youth Innovation Forum

Mijn ervaring in 3 woorden: Groei, avontuur, vriendschap

Mijn tip: Geniet in het moment - het is zo voorbij!

Selfie van Fons

Fons (26)

Ervaring: Masterschool van Climate KIC (via studie), summer school in Lissabon, Valencia en Wroclaw. "Daar leerden we heel veel vaardigheden over het goed bedenken van ideeën en hoe je die kan valideren tot een duurzaam bedrijf of maatschappelijk initiatief."

Mijn ervaring in 3 woorden: Leerzaam, open en divers

Mijn tip: De EIT's voor universitaire master- of PHD-studenten en young professionals zijn een mooie toevoeging naast de bekende Erasmus-uitwisselingen via je studie.

Portretfoto van Manon

Manon (22)

Ervaring: Deelnemer jongerenuitwisseling Armenië, leider bij een jongerenuitwisseling in Nederland, project in Spanje, European Youth Week in Brussel, ATOQ-training (over jongerenuitwisselingen) in IJsland, EuroPeers Network Meeting in Rome

Mijn ervaring in 3 woorden: Vriendschappen, uitdaging & persoonlijke ontwikkeling

Mijn tip: Wees enthousiast en pak die kans!

Portretfoto van Evelien

Evelien (28)

Ervaring: Europees Vrijwilligerswerk voor een jaar bij een culturele organisatie in Kosovo, in 2021/2022

Mijn ervaring in 3 woorden: Zelfbewustzijn, nieuwe perspectieven, avontuur

Mijn tip: Ga het gewoon doen! Er zijn zo veel kansen om Europa op een nieuwe, toffe manier te leren kennen. En zodra je er eenmaal bent: geef je over aan de ervaring en sta open voor alles en iedereen die op je pad komt.

Profiel van EuroPeer Ayoub

Ayoub

Ervaring: Vrijwilliger bij Project Yatra: een internationaal project dat de kracht van vrijwilligerswerk inzet om levens te veranderen. ‘’Als vrijwilliger zette zelf je zelf je activiteiten op, en tegelijkertijd werkte je aan je persoonlijke ontwikkeling’’. Ik genoot volop van het vrijwilligerswerk. Voldoening voldoening en nog eens voldoening!!! Motto van project Yatra: ‘Geef, Groei en Geniet’.

Mijn ervaring in 3 woorden: inclusief, genieten, & persoonlijke groei

Mijn tip: Wil je groeien en genieten?, durf (je tijd en jezelf) te geven en ga het avontuur aan!

Foto van EuroPeer Bente

Bente (19)

Ervaring: ik heb in 2018 meegedaan aan de EYE Opener training in Noorwegen, in 2019 heb ik meegedaan aan een jongerenuitwisseling in Slovenië en in 2022 heb ik samen met vier andere jongeren een jongerenuitwisseling in Nederland georganiseerd.

Mijn ervaring in drie woorden:* zelfvertrouwen, persoonlijke ontwikkeling en plezier

Mijn tip: ga ervoor! Je leert zoveel van een ervaring in het buitenland en je maakt ook nog eens de mooiste vriendschappen en herinneringen.

Foto van EuroPeer Cilia

Cilia (19)

Ervaring: Ik heb acht maanden aan een Europees Vrijwilligersproject meegedaan in Portugal, waarbij ik bij een organisatie werkte voor mensen met een mentale beperking. Overdag waren er verschillende activiteiten, zoals schilderen, wandelen, koken, de honden uitlaten en sporten, waar ik dan bij hielp.

Mijn ervaring in 3 woorden: Nieuwe vrienden, ander perspectief en vooral hele mooie herinneringen.

Mijn tip: Blijf proberen! Kijk goed naar wat soort project je leuk vindt, het scheelt namelijk enorm als je ook op je werk leuke dingen doet.

Nadine (23)

Ervaring: Europees Vrijwilligerswerk via het European Solidarity Corps in Reykjavik, IJsland. Hier heb ik een jaar gewerkt in het vluchtelingenteam voor het IJslandse Rode Kruis.

Mijn ervaring in 3 woorden: Leerzaam, onvergetelijk en avontuur

Mijn tip: Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen, dan maak je de leukste dingen mee!

Foto van EuroPeer Lisa

Lisa (23)

Ervaring: Elf maanden vrijwilligerswerk in Kroatië binnen het European Solidarity Corps. Een halfjaar later ben ik nog terug gegaan voor een jongerenuitwisseling in Zagreb. Daarna ben ik tijdens mijn studie nog een semester op uitwisseling geweest naar Grenoble, Frankrijk.

Mijn ervaring in 3 woorden: Zelfstandigheid, openheid en veel vriendschappen

Mijn tip: Doe het! Hoe cliché het ook klinkt, je zult vooral spijt krijgen als je het niet doet. En voor tijdens je buitenlandervaring: stel je open voor vriendschappen met mensen die je normaal misschien niet snel tegen zou zijn gekomen. Je kan zoveel van elkaar leren door je open te stellen naar anderen!

Maria (19)

Ervaring: 10 maanden Europees Vrijwilligerswerk op een school voor sociaal achtergestelde families in Portugal
Mijn ervaring in 3 woorden: Onvergetelijk, verandering & vriendschap
Mijn tip: Zoek geen project gebaseerd op het land waarin het is, maar op het soort werk dat jij gaat doen. Als jij met positiviteit en motivatie eraan gaat, wordt het een van de beste ervaringen van je leven.

Meer weten over EuroPeers, iemand uitnodigen om over zijn/haar ervaring te komen vertellen of zelf EuroPeer worden?

Stuur een mailtje met jouw vraag en/of motivatie naar Kimber en laat weten dat je interesse hebt!

VOLG ONS OP INSTAGRAM  Instagram, ONTVANG ALLE UPDATES  Nieuwsbrief  OF STEL EEN VRAAG  Email.

VOLG ONS OP INSTAGRAM  Instagram

ONTVANG ALLE UPDATES  Nieuwsbrief

OF STEL EEN VRAAG  Email