Skip to main content

‘In een ander land op een podium staan is een ontzettend gave ervaring’

Een muzikale uitwisseling in Duitsland

Lorelai (toen 18) deed met haar poporganisatie mee aan een uitwisseling met Duitsland, waarbij de focus natuurlijk lag op de muziek.

“De Duitse jongeren waren in de herfstvakantie al een week bij ons in Breda geweest en in de meivakantie daarop was het tijd voor ons om naar Roßwein (Saksen) te gaan. Ik liep op dat moment stage bij de poporganisatie en ging eigenlijk mee als stagiaire, maar toen een van de deelnemers niet mee kon mocht ik invallen bij een van de meidenbandjes als gitariste. Zo heb ik dus ook echt mee kunnen doen aan de jongerenuitwisseling.”

We zijn met de groep echt een soort familie geworden; we waren heel hecht en dat voelt nog steeds zo binnen de poporganisatie.

Optreden in het buitenland

“De uitwisseling draaide vooral om de muziek, al hadden we het ook heel gezellig met z’n allen. Elke ochtend verzamelden we om stipt half 9 voor het ontbijt. Daarna konden we vaak snel nog wat boodschappen doen en ons klaarmaken, voor we naar de locatie vertrokken waar we die avond op zouden treden. Daar hielpen we met de opbouw en soundcheck.

Soms moesten we al vijf uur voor de show aanwezig zijn op een locatie en duurde de soundcheck maar een half uurtje. Dan moest er dus veel tijd gedood worden, dat was niet altijd even leuk. Maar met zo’n grote groep is er gelukkig wel altijd iets te beleven. Mijn beste herinneringen komen van de avonden na de optredens, al was het ook heel leuk dat we zo veel op mochten treden! Alle Nederlandse bands speelden ook op een bluesfestival met 7.000 bezoekers, Blues & Rock Festival Altzella. Mijn band zelfs twee keer!”

Eén grote familie

“Het was een fantastische week. We zijn met de groep echt een soort familie geworden; we waren heel hecht en dat voelt nog steeds zo binnen de poporganisatie. Twee jaar later is mijn band nog eens teruggegaan naar Dresden, waar de Duitse organisatie een aantal optredens voor ons had geregeld. Daar was ook een aantal van de Duitsers die we tijdens de uitwisseling ontmoet hadden bij aanwezig en na dat optreden hebben we samen een duet gespeeld! Naast dat het een ontzettend gave ervaring was om in een ander land op het podium te mogen staan was het vooral een week vol gezelligheid.”

Wij namen een kijkje in de wereld van de Duitse jongeren en hun poporganisatie en eigenlijk zag die er precies zo uit als onze organisatie in Breda.