“Ik was nog nooit eerder in Oekraïne geweest. Juist daarom wilde ik daar graag heen”

Europees Vrijwilligerswerk in Oekraïne

Even voorstellen… Mijn naam is Jara (22) en na mijn studie International Music Management vertrok ik naar Sumy, Oekraïne voor 7 maanden.

Onbekend is onbemind?

Toen ik me aanmeldde om vrijwilligerswerk te gaan doen was Oekraïne voor mij een helemaal onbekend land. Juist daarom wilde ik daar graag heen. Ik was nog nooit eerder in Oekraïne geweest en vond een vrijwilligers project een mooie gelegenheid om het land, de mensen en de cultuur te leren kennen.

Jongerenwerk, Nederlands geven en Engels leren

Voor CEI – Center for European Initiatives werkte ik als jongerenwerker op verschillende scholen in de stad.  Daar organiseerde ik ‘Euroclubs’, een naschoolse activiteit met als doel om met de leerlingen over cultuur, Europa en actuele onderwerpen te praten en zo tegelijkertijd Engels te oefenen.

Daarnaast gaf ik Nederlandse les in de plaatselijke bibliotheek en organiseerde ik wekelijkse culturele activiteiten voor de jeugd zoals discussie club, informatie dag en quiz over Europa, maar ook sportactiviteiten zoals een basketbaltoernooi.

De cultuur écht ontdekken

Een Europees Vrijwilligerswerk-project is zo’n mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen in een ander land waarin je de tijd hebt om het land en cultuur echt te ontdekken. Ik heb de mogelijkheid gekregen om veel te reizen door Oekraïne en het geluk gehad om zulke leuke mensen om mij heen te hebben verzameld. Daar heb ik veel goede herinneringen aan.

Wel even anders dan in Nederland…

Het leven in Oekraïne is wel even anders dan in andere Europese landen. In het straatbeeld en in de cultuur zitten veel verschillen. Maar eigenlijk ging alles vanzelf en pas je jezelf in sommige situaties aan.

Voor een langer verblijf in Oekraïne heb je een tijdelijk verblijfsvergunning nodig. Het hele proces om zo’n vergunning te krijgen bleek in de praktijk toch veel moeilijker te zijn dan gedacht. Gelukkig kreeg ik veel hulp van mijn host organisatie en kwam alles uiteindelijk allemaal goed.

Leerzaam, leerzamer, leerzaamst

Mijn tijd in Oekraïne was erg leerzaam. Ik heb veel ervaringen opgedaan zoals het werken met jongeren, het houden van presentaties en mijn eigen project opzetten. Naast mijn taken als vrijwilliger leerde ik ook heel veel van de situatie van het land. In cultureel opzicht zijn de Oekraïners zo verschillend en ik heb veel – in mijn ogen – gekke dingen gezien en meegemaakt. Maar dat maakt het juist zo leuk en leerzaam!