Skip to main content

“De vrije open mentaliteit van de mensen daar was heel bijzonder.”

Exchange in Portugal

Maurid ging voor een half jaar naar Portugal om daar te studeren, het land te ontdekken en vooral ook veel ervaringen uit te wisselen met jongeren uit andere culturen.

“Hoi, ik ben Maurid Darwish, 24 jaar, en ik ben bezig met de master International Business and Economics aan de UU. Daarnaast heb ik twee bijbanen, een als studentchauffeur en een als student voorlichter. Ik geef voorlichting op open dagen en meeloopdagen en kom zo ook na mijn exchange met internationale studenten in contact.”

Exchange in Portugal

“Ik ben voor een exchange programma een halfjaar in Portugal geweest! Ik moest nog aantal vakken doen en een grote minor, en om het schooljaar op te vullen kon ik op uitwisseling. Het programma duurde een semester en ik kreeg een Erasmus-beurs als ik minimaal 22,5 ects zou halen, dat was snel bekeken, een vergoeding is zo belangrijk als je als arme student naar het buitenland wilt.”

Engeland, Schotland, Ierland: Portugal?

“Mijn eerste stap was gaan praten met de exchange officer van de uni. Ik heb haar gevraagd wat de mogelijkheden waren om een stukje studie in het buitenland te volgen, er waren er heel veel! Alleen ik moest een top 3 afgeven waar ik het liefst naartoe wilde (Engeland, Schotland en Ierland waren mijn favorieten) en daarvoor ben ik afgewezen. Toen ik nog een keer terugkwam was de keuze ineens veel beperkter en ben ik uiteindelijk voor Lissabon gegaan.”

Verwachtingsvol

“Voordat ik ging heb ik veel ervaringsdeskundigen gesproken die allemaal zeiden dat het een van de mooiste ervaringen in hun leven was, dus ik had hoge verwachtingen! En ze zijn ingelost, het was een hele mooie exchange, al is de uni chaotisch en moet je echt wennen aan het tempo, alles gaat erg traag. Maar als je jezelf onderdompelt is het fantastisch om los te komen van je dagelijkse leven. Bij terugkomst moest ik weer wennen aan het tempo en de mentaliteit hier.”

Uitslapen

“Het leven van een exchange student is best relaxed. Elke dag begon met uitslapen! Dan stond ik rustig op en smste ik iemand voor koffie en lunch in de stad. Rond 14-15 uur ging ik naar school voor een paar uurtjes, daar volgde ik wat vakken. Boeken heb je trouwens niet nodig als je op exchange gaat! Ik kwam terecht in een erg praktische leeromgeving, je kon gewoon samenvattingen kopen en dat was voldoende.

Na de lessen ging ik weer naar huis om mijn huishouden te doen, huiswerk te maken en ervoor te zorgen dat ik klaar was voor de avond en nacht die komen gingen. Want het sociale programma was het belangrijkst! Een paar leuke mensen bellen, samen boodschappen doen en koken, laat eten met een internationaal groepje, aan de viño verde en dan de stad in.”

Portugees, portugezer, portugeest

“Portugees leren kwam pas op mijn pad in Portugal zelf. Ik kon een cursus Portugees voor beginners volgen en er ook studiepunten mee halen. Het was niet alleen een taalcursus, ik kreeg ook wat culturele achtergrond. Uiteindelijk heb ik niet zoveel Portugezen gesproken en ontmoet eigenlijk. De paar locals waar ik contact mee had kende ik via school, daar kon ik mijn Portugees wel een beetje mee oefenen, maar hun Engels was vrij slecht dus het was lastig communiceren. Het was een leuke cursus die ik volgde. Maar het niveau was niet hoger dan: groeten, jezelf voorstellen en vertellen waar je vandaan komt. Het internationale uitwisselen was voor mij veel belangrijker.”

Mentaliteit

“De vrije open mentaliteit van de mensen daar was heel bijzonder, als je iemand twee keer was tegengekomen kon je prima afspreken voor een kop koffie en je werd zomaar uitgenodigd voor verschillende huisfeestjes. Het leukst aan Portugal vond ik eigenlijk Lissabon. Maar zeker het mooie landschap, de dorpjes en de stranden zijn me bijgebleven, alles zo mooi en zo anders dan in Nederland. En in vergelijking met Nederland is Portugal zo sociaal. Ze leven veel meer met de dag. Niks kan in Nederland eigenlijk spontaan, meestal moet je een afspraak ver vooruit plannen, daar moest ik ook weer erg aan wennen toen ik terug kwam.”

“Mijn persoonlijke tip: vooral open staan voor mensen uit andere landen, wees ook echt weg en laat jezelf overspoelen door de nieuwe cultuur en je nieuwe leven, het is zo weer voorbij en het is zonde om af te tellen tot je weer naar huis mag, je moet er vol voor gaan.”