Nu we langzaam gewend raken aan onze nieuwe levens waarin we vooral thuiszitten, wordt het tijd voor een rondje langs de velden. Hoe staat het ervoor met #DiscoverEU en vrijwilligerswerk?

#DiscoverEU

In maart 2020 zou een nieuwe ronde van #DiscoverEU, het initiatief van de Europese Commissie waarbij 18-jarigen de kans krijgen om Europa per trein te ontdekken, van start gaan. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Het is nog niet duidelijk wat er met de volgende aanvraagronde gebeurt. De Europese Commissie doet zijn best om #DiscoverEU weer op de rails te krijgen, zodra de omstandigheden in Europa het toelaten.

Heb jij in november van 2019 een reispas gewonnen en vanwege de coronacrisis niet kunnen gebruiken? Maak je dan geen zorgen. De Europese Commissie doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jij Europa op een later moment kunt ontdekken. Bewaar je reispas dus goed!

Erasmus+ en Europees Vrijwilligerswerk

Op dit moment wordt afgeraden om de grens over te gaan, maar dat betekent niet dat het European Solidarity Corps compleet stil ligt. Er zijn genoeg voorbeelden Europese Vrijwilligers die, ondanks de nieuwe situatie, bleven werken bij hun project. Een van hen is bijvoorbeeld de Spaanse Irene, die op een basisschool in Vught via internet de gymlessen verzorgt.

Wil jij ook op zoek naar een Vrijwilligersproject, voor wanneer de situatie het weer toelaat? Kijk dan eens in de database van European Solidarity Corps en communiceer goed met organisaties wat er mogelijk is.

De Europese Commissie heeft een FAQ over het coronavirus met vragen van deelnemers aan Erasmus+ en het European Solidarity Corps. De FAQ lees je hier.

Solidariteitsprojecten

Moet je per se de grens over om vrijwilligerswerk te doen? Nee hoor! Solidariteitsprojecten, waarbij jongeren samen met hun vrienden subsidie krijgen om hun buurt te verbeteren, gaan nog volop door. Wil jij iets betekenen voor anderen in jouw woonplaats? Kijk dan eens op de website van European Solidarity Corps.