‘Het gaat mij om wederkerigheid; ik wil iets beter achterlaten dan ik het heb gevonden.’
Regeneratieve reis naar een positieve voetafdruk
Er bestaan een hoop Europese subsidies waarmee je op avontuur kunt gaan naar het buitenland, maar ook lokaal kun je aan de slag gaan met jouw droomproject. Veel jongeren vragen zich af wat ze kunnen doen om het milieu te verbeteren of de klimaatcrisis tegen te gaan. Ze hebben niet het idee dat hun impact groot genoeg is en voelen zich machteloos. Sophie Wartenbergh zette samen met andere jongeren een Solidariteitsproject op om daar verandering in te brengen: Project Regeneration Journey. Ze ontwikkelen een jaarprogramma waarin jongeren worden opgeleid tot regenerator.
Sophie: “Enkele jaren geleden was ik veel bezig met duurzaamheid. Samen met vriendin Laura van Veller zocht ik uit wat regeneratie is en wat het doet. Een belangrijke vraag bij regeneratie is hoe je als mens weer een betere relatie krijgt met de natuur. Hoe kun je meer onderdeel zijn van de natuur? Vanuit die kennis volgt gedragsverandering, zonder dwangmatige duurzaamheid. Je komt op het duurzame pad omdat je dat zelf wil.
We deelden onze kennis met anderen en gingen het land in. Dat resulteerde in een groeiende groep van betrokken jongeren. We zijn toen naar de tekentafel gegaan om te kijken hoe we nog meer jonge mensen kunnen bereiken. Zo zijn we uitgekomen bij Regeneration Journey. Bij het European Solidarity Corps kregen we subsidie voor ons project. De subsidieaanvraag ging vrij makkelijk. Ik vind het vet dat ze ons echt helpen om te groeien. Niet alleen als initiatief, maar ook als team. We hoefden ons niet groter of zekerder voor te doen, maar konden eerlijk zijn. Dat vind ik fijn.”
Van ontpellen tot oogsten
“Regeneration Journey is een oriëntatiejaar om in de seizoenen te duiken. Bij verschillende seizoenen passen verschillende onderwerpen. In de herfst gaat het om ontpellen, in de winter blikken we terug op de dingen die hebben plaatsgevonden. Bij de lente kijken we naar vernieuwing en in de zomer is het tijd om te oogsten. Vanuit die gedachte maken we nu een jaarprogramma. In eerste instantie is het bedoeld voor mensen die net zijn afgestudeerd of net zijn begonnen met werken. Misschien kunnen we ons later ook richten op jongere deelnemers, tussen de zestien en achttien jaar.”
“Laura en ik wilden een persoonlijke dimensie geven aan duurzaamheid. Voor mij is regeneratie een positieve voetafdruk achterlaten. Dus niet neutraal of negatief, maar positief. Die voetafdruk gaat zowel over klimaat als over een gezonde relatie met jezelf en met de mensen om je heen. Regeneratie steunt op drie pijlers: ecologisch, persoonlijk en sociaal. Zelf ben ik vooral bewuster gaan leven. Ik ben biologisch gaan eten en meer dankbaar voor mijn voedsel. Het gaat mij om wederkerigheid; ik wil iets beter achterlaten dan ik het heb gevonden. Soms is dat lastig, maar als het lukt, is het ook mooi.”
Wel behoefte, nu nog tijd
“De projectgroep bestaat nu uit zeven betrokken mensen. We hebben gemerkt dat er veel behoefte is aan de activiteiten, maar ook dat de doelgroep weinig tijd heeft naast hun baan en sociale leven. Het is soms lastig om de actiedagen vol te krijgen. We willen daarom onderzoeken hoe we de activiteiten beter kunnen laten aansluiten. Want we zien ook: als het kwartje valt, zijn mensen niet meer te stoppen. Het vraagt alleen een investering die niet iedereen altijd kan of wil maken. Onze grote droom is nu om, met de subsidie, de regeneratieve reis uit te werken tot een aantrekkelijk jaarprogramma.
We kunnen dan elk jaar een groep deelnemers meenemen in wat regeneratie is en wat je ermee kunt. Hier staan we voor als groep. Soms is het spannend of moeilijk, maar we voelen de energie doordat we samen onze schouders eronder zetten en weten waarvoor we het doen.”
Tips van Sophie
- Probeer iets eerst klein uit en kijk hoe mensen reageren. Wat gaat goed en wat niet?
- Wees oprecht in wat je wil doen. Doe je niet groter of zekerder voor.
- Werk alles goed uit, maar het mag tijdens de aanvraag nog steeds een plan of idee zijn zonder concreet antwoord.
- Durf ondernemend te zijn.
Meer weten Solidariteitsprojecten en hoe jij er een aanvraagt? Bekijk hier onze pagina waar we je er meer over vertellen!