‘Ik wil dat bossen niet langer in bezit zijn van mensen, maar van zichzelf’
Samen het bos beschermen, herstellen en teruggeven aan de natuur
Er bestaan een hoop Europese subsidies waarmee je op avontuur kunt gaan naar het buitenland, maar ook lokaal kun je aan de slag gaan met jouw droomproject. Zo hebben Peter en Tobias samen met andere jongeren een Solidariteitsproject opgezet: Bos dat van zichzelf is. Hun droom is om het bos samen te beschermen, te herstellen en terug te geven aan de natuur. Ze hebben een stuk bos verkregen om te verbeteren en te verbinden met andere bosgebieden. Zo zorgen ze voor meer biodiversiteit; er kunnen weer veel verschillende planten en dieren leven in het bos. Waarom ze dit doen? Ze leggen het je graag uit!
Waar het allemaal begon
Peter: “Ik deed een oproep op LinkedIn: ‘Er moet iets gebeuren met het bos’. Mijn doel is om bossen voorgoed terug te geven aan de natuur, en dus ook niet aan Staatsbosbeheer. Ik wil dat bossen niet langer in bezit zijn van mensen, maar van zichzelf. Er kwamen veel positieve reacties van jongeren op mijn oproep! Mensen vinden het een gave gedachte om de natuur ook rechten te geven.”
Tobias: “Met dit project willen we een symbolische boodschap overbrengen. In Nederland en andere Westerse landen wordt natuur gezien als een belangrijke bron, terwijl andere landen uitgaan van de rechten van de natuur. In Ecuador zijn de rechten van de natuur bijvoorbeeld vastgelegd in de grondwet. We willen zorgen dat Westerse landen ook kritischer kijken naar hoe we omgaan met de natuur. Het is een andere manier van denken.”
Hoe nu verder?
Peter: “Ons projectteam bestaat uit zeven kernleden en wordt aangevuld met een natuurwerkgroep onder leiding van Tobias. In mei hebben we een subsidieaanvraag ingediend bij het European Solidarity Corps voor de oprichting van een Solidariteitsproject. Deze aanvraag is in de zomer goedgekeurd. We werken allemaal vrijwillig mee, maar het European Solidarity Corps ondersteunt ons met het geld om te starten en de kosten te dekken voor de groei van het project.
We hebben voorwaarden opgesteld waar ons eerste bos aan moest voldoen. De subsidie was heel belangrijk voor ons, want zo konden we direct beginnen. We hoefden niet na te denken over fondsenwerving en konden meteen tot actie overgaan. Hierdoor was het veel makkelijker het project op te zetten en door te gaan.’’
Tobias: “Zoeken naar een bruikbaar stuk bos was lastig. In Nederland zijn veel bossen aangelegd om ze te kappen voor het hout. De bossen bestaan vooral uit dezelfde soorten bomen en dat is niet duurzaam. Bomen en dieren kunnen massaal doodgaan als één van de bomen ziek wordt. Gelukkig hebben we een geschikt bos gevonden, zodat we nu écht kunnen starten.”
Dromen voor de toekomst
Peter: “De bossen zijn te veel opgedeeld en willen we met elkaar verbinden. Hierdoor komen er meer soorten planten en dieren. Dit is goed voor de natuur én uiteindelijk ook voor de mens. Mensen moeten dit alleen nog inzien.’’
Tobias: “Bij ons project vinden we het belangrijk dat mensen zich verantwoordelijk voelen voor de natuur. Als we niet goed voor onze omgeving zorgen, behandelen we ook onszelf slecht. We vinden het heel fijn dat het European Solidarity Corps dit ook ziet en ons project heeft goedgekeurd, zodat we onze droom waar kunnen gaan maken. Onze grote droom is om in heel Nederland biodiverse bossen te maken die van zichzelf zijn. We hopen anderen te inspireren om dit ook te gaan doen.”
Bekijk hier de video over hun project.
Meer weten Solidariteitsprojecten en hoe jij er een aanvraagt? Bekijk hier onze pagina waar we je er meer over vertellen!