Skip to main content

‘Met iets heel kleins kon ik iemand een leuke dag bezorgen.’

Stage in Roemenië

Inge liep voor haar sportopleiding een week stage in de geestelijke gezondheidszorg in Roemenië.

Speciale spieren

“Via de opleiding die ik heb gevolgd aan het CIOS (sportopleiding in Haarlem), kon ik als hoofdkeuzevak bewegingsagogie kiezen. Hierbij is het de bedoeling dat we alle speciale doelgroepen (personen met een handicap, gevangenen enz.) aan het bewegen krijgen.

Mijn klas — in totaal een twintigtal leerlingen — is in het kader van dit vak met de bus naar Roemenië gereden. Het was een zware rit van 26 uur, maar helemaal de moeite waard! We hebben voor de bus gekozen omdat we dan heel veel spullen, materialen en kleding konden meenemen. Het doel van deze stage was om kennis te maken met de cultuur in Roemenië en om mensen met een fysieke en geestelijke handicap van de bank af te krijgen.”

Een heel hotel!

“We sliepen in een prachtig hotel dat wij helemaal tot onze beschikking hadden. De gastvrouw, en eigenares van het hotel, zorgde iedere dag voor ontbijt en avondeten. Elke ochtend gingen we met de bus naar het dorp. Daar kregen we een briefing en verdeelden we ons in groepjes waarop we naar het desbetreffende (te)huis gingen. We hebben die week verschillende huizen bezocht. Zo had je een huis voor wezen en kinderen met een handicap, een psychiatrisch ziekenhuis, een mannenhuis met voornamelijk autistische patiënten en een huis met vrouwen en mannen met verschillende fysieke en cognitieve aandoeningen.”

Zoveel mogelijk spelletjes

“Wij hebben gezien dat deze mensen vaak aan hun lot overgelaten worden omdat er geen geld is. Er wordt niet uitgezocht welke aandoeningen ze hebben en ze krijgen vaak niet de juiste medicatie. Er zijn soms maar twee begeleiders per huis op een groep van 25 bewoners. Deze begeleiders doen het huishouden en verzorgen de bewoners. Er is geen tijd voor leuke spelletjes of een poging om ze te laten participeren in de maatschappij.

Wij hebben die week heel veel spelletjes met hen gespeeld. Ook hebben we met de kinderen een busrit gemaakt. Ze keken hun ogen uit! In de buurt van het psychiatrisch ziekenhuis hebben we een schommel gebouwd en een sportdag georganiseerd voor alle kinderen uit de buurt.”

Wat een ballon kan doen

“Wat ik daar vooral geleerd heb, is dat je met iets heel kleins — een ballon bijvoorbeeld — iemand een heel leuke dag kan bezorgen. Ook ons besef hoe goed het in Nederland wel is geregeld qua zorg voor personen met een handicap, is enorm groot geworden.

De stage was een leerzame ervaring. Naast de huizen waar we zijn geweest, heb ik ook de samenleving leren kennen. Net alsof je aan de andere kant van de wereld bent!’