‘Sport is een handige manier om in contact te komen met anderen’

Studeren in het buitenland: nuttige ervaring

Rosanne (23) heeft al vaker in het buitenland ervaring opgedaan. Na een tijdje in Canada en Duitsland voor stage en studie gewoond te hebben, is ze nu in Noorwegen neergestreken voor haar PhD.

‘Ik ben inmiddels afgestudeerd en heb mijn Master of Science binnen. Twee jaar geleden besloot ik om de tweejarige biomedische master ‘Bioelectronics and nanotechnology’ op de Universiteit van Hasselt te gaan volgen, omdat de combinatie van biologie en technologie mij erg aansprak. Daarvoor heb ik mijn HBO bachelor behaald aan de hogeschool Zuyd in Heerlen waar ik de opleiding Biometrie volgde.’

Studeren in het buitenland

‘In het laatste jaar van mijn master had ik de kans om mijn thesis project in het buitenland te doen. Ik had al eerder een half jaar in Calgary, Canada, gezeten voor een stage tijdens mijn bachelor wat een hele gave en leerzame tijd was, dus nog zo’n ervaring zag ik wel zitten.’

Geen hoge verwachtingen

“Helaas was er niet veel keus voor thesis projecten in het buitenland. Gelukkig vond ik één project wat ik interessant vond. Jammer genoeg was dit in een heel klein stadje ‘Zweibrücken’ in Duitsland, een beetje in the middle-of-nowhere zeg maar. Ook wist ik dat ik geen lessen ging volgen maar in plaats daarvan een onderzoeksproject ging doen, waarbij ik weinig vrije tijd zou hebben. Dus mijn verwachtingen waren niet zo heel hoog in het begin, ik ging vooral voor het project en niet voor de plek.”

Medicijnen goedkoop testen

“Ik heb 8 maanden in Zweibrücken in een onderzoeksgroep van de hogeschool van Kaiserslautern aan mijn thesis project gewerkt. Het doel van mijn project was om een organische transistor te maken en in bepaalde opzichten te verbeteren. Deze transistor is simpel gezegd een apparaatje dat signalen van cellen kan meten, en dat we kunnen gebruiken om te zien hoe cellen reageren op bepaalde medicijnen zodat we medicijnen op een goedkope manier kunnen testen.”

Hockey

“Omdat ik wist dat ik naar een klein stadje ging waar weinig tot geen andere Erasmus studenten naar toe gingen/gaan heb ik mij aangemeld bij de dichtstbijzijnde hockeyclub. Ik heb in Nederland altijd veel gehockeyd, en sport is een handige manier om in contact te komen met anderen.”

Spraakverwarring

“Op de universiteit liep alles vrij vlot, mijn project was leuk en uitdagend en mijn collega’s waren erg aardig, en omdat ze uit verschillende delen van de wereld kwamen spraken we daar allemaal Engels. Helaas spraken de meiden in mijn hockeyteam niet goed of soms zelfs helemaal geen Engels dus moest ik in het Duits communiceren wat voor mij niet gemakkelijk bleek. Ook spraken zij met een accent, wat lastig te verstaan was. Gelukkig ging dit met de tijd beter.”

Volgende stap

“De ervaring die ik in mijn project heb opgedaan bleek erg nuttig. Op het eind van mijn master vond ik een vacature voor een PhD project van 3,5 jaar in Noorwegen aan de universiteit van Trondheim wat erg aansloot op mijn ervaring uit mijn thesis project. Na twee selectierondes hebben ze mij aangenomen. Inmiddels woon ik in Trondheim en heb ik mijn eerste maand als PhD student er op zitten.”