Skip to main content

“Ik heb heel veel Berlijners leren kennen!”

Taalcursus in Berlijn

“Ik ben 23 jaar en heb de lerarenopleiding Duits afgerond aan de Hogeschool van Utrecht. Ik werk nu als docent Duits op een middelbare school in Huizen. In 2012 heb ik 4 weken deelgenomen aan een Duitse taalcursus in Berlijn, Duitsland.”

Iets anders

In de zomer van 2012 wilde ik iets anders.  Ik wilde mij meer verdiepen in de cultuur van Duitsland en vooral Duitsers leren kennen. Daarnaast is goede kennis van de Duitse taal een dikke pré op je cv, dus een certificaat van het Goethe Instituut was geen overbodige luxe. In Berlijn ben je lekker dicht bij huis, maar kom je toch in een heel andere wereld terecht. Hier zou ik zeker mijn plek wel vinden dacht ik.  Dit is zeker gelukt! Doordat ik alleen reisde, ontmoette ik veel mensen en heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt. En niet alleen mensen met een Duitse nationaliteit, maar ook veel andere nationaliteiten.
Op het instituut kreeg ik eerst een test waarin mijn taalniveau Duits getest werd. Daarna deelden ze ons in verschillende groepen in. Ik zat met een aantal studenten uit allemaal verschillende landen. In de ochtend kreeg ik les in een oud schoolgebouw. Tijdens deze lessen werden vooral actieve vaardigheden geoefend zoals spreekvaardigheid en schrijfvaardigheid. Het fijne aan deze opdrachten was dat ze over Berlijn gingen en realistisch waren, zodat je ze gelijk na de lessen kon gebruiken. Daarnaast sprak ik met mensen uit de hele wereld tijdens deze opdrachten en leerde veel over de verschillen tussen landen. Iets wat ik achteraf heel fijn vind om te weten.

In de middag gingen we met alle klassen samen lunchen en was er een vrijblijvend programma waarbij je de stad Berlijn ging verkennen. Het was ook mogelijk om zelf de stad te verkennen.

Duitsers leren kennen

De mensen waarmee ik omging zaten in verschillende klassen. Ik ging vooral om met een Italiaans en Deens meisje. Zij wilden net als ik Duitsers leren kennen en we zijn vaak naar de non-toeristische feestjes/activiteiten gegaan en hebben zo heel veel Berlijners leren kennen. Voor mij was dit een hele mooie ervaring. Ik had van tevoren niet gedacht dat alleen reizen zoveel voordelen met zich meebrengt. Je ontmoet sneller mensen en je leert vooral jezelf  op een positieve manier kennen. Daarnaast neem je een hele hoop kennis mee over het land waar je de taalcursus doet en neem je een certificaat als bewijsstuk mee.

Op bezoek

Ik spreek regelmatig de Duitsers en de studenten van het taalinstituut nog via Facebook of Skype. Met het Italiaanse meisje heb ik regelmatig contact via Whatsapp. Deze mensen zijn zelfs weleens langs geweest in Nederland tijdens Koningsdag of met andere typische festiviteiten in Nederland. Het is dan heel leuk om de reacties te zien en Nederland te kunnen laten zien. Kortom, het was een ontzettend mooie ervaring!”