Skip to main content

Engels leren in Cambridge

Taalcursus in Engeland

Mijn naam is Lette. Ik ben 23 jaar en heb een studie Engels en de lerarenopleiding afgerond aan de Universiteit Utrecht. Ik werk nu als docent Engels op een middelbare school in Maarssen. In 2007 heb ik 3 maanden deelgenomen aan een Engelse taalcursus in Cambridge, Engeland.

Wat te doen na je middelbare school?

In de zomer van 2007 had ik mijn middelbare school diploma op zak en wist niet wat ik daarna wilde gaan doen. Ik was altijd al geïnteresseerd in de Engelse taal en cultuur en dacht daarom aan het studeren van Engels. Op een open dag van de Universiteit Utrecht was er een jongen die mij aanraadde om eerst naar het buitenland te gaan en meer levenservaring op te doen voordat ik zou gaan studeren. Omdat mijn ouders dat ook stimuleerden en ik graag naar het buitenland wilde, koos ik ervoor om naar Engeland te gaan en daar een taalcursus te volgen. Dit was ook een goede manier om te ontdekken of ik Engels wel zo leuk vond en of ik het daadwerkelijk wilde gaan studeren. Toen ik naar Cambridge vertrok was ik net puber af en woonde ik voor het eerst in het buitenland zonder familie en met onbekende mensen. Dit was wel spannend. Ik was 17 jaar toen ik besloot om in de lente van 2007 voor 3 maanden een taalcursus te volgen bij Language School International in Cambridge voor het behalen van het Cambridge Examen.

Les, lunchen en veel activiteiten

Op de taalschool zat ik in een klas met ongeveer tien studenten uit allerlei verschillende Europese landen. In de ochtend hadden we meestal een paar uur les, daarna gingen we lunchen met de groep en vervolgens hadden we een middag programma waarbij we extra activiteiten deden met de hele school (spelletjes, excursies, wandelingen in de stad en een Halloween feest). We hadden vaak spreek oefeningen in het Engels op de taalschool. Dan moest je bijvoorbeeld met een Turkse jongen over politiek praten en dan kwam je er snel achter dat er veel verschillen waren in vergelijking met de Nederlandse politiek.

Roadtrip naar Schotland

Ik trok het meest op met een Zweeds en Deens meisje. Samen met hen ben ik ook op een road trip naar Schotland gegaan in het weekend. Ik sliep bij een gastgezin: een ouderlijk echtpaar met een zoon. Vooral met de man had ik een leuke klik. Wij keken samen vaak naar Countdown en hadden leuke gesprekken.

Makkelijk contact

Het was een toffe ervaring. Cambridge was voor mij anders dan de Nederlandse steden. De universiteitsgebouwen zijn erg mooi, er zijn grote parken die mooi onderhouden zijn en iedere dag was er een andere markt. Ook het eten was anders dan in Nederland. Door het contact met verschillende culturen op de taalschool heb ik wel geleerd dat je makkelijk contact kunt maken met mensen uit andere landen. Als je elkaar beter leert kennen zijn er eigenlijk niet veel verschillen. En als die er toch zijn, dan is open praten over verschillen en overeenkomsten altijd erg fijn.

Nog steeds vrienden!

Ik heb nog steeds veel mensen op Facebook die toen ook lessen op die talenschool volgden. Het Noorse meisje heb ik nog een keer ontmoet in Amsterdam. Toen ik haar zag was alles weer zoals vanouds. Kortom, het was een ontzettend mooie ervaring.