Skip to main content

‘Folkehøgskole is dé manier om te ontdekken wat je echt leuk vindt’

Studeren in Noorwegen

Wouter en Merlijn (toen allebei 18) brachten het schooljaar 2014-2015 door in het Noorse dorpje Gol, op Hallingdal Folkehøgskule. Een zogenaamde ‘volkshogeschool’ dus: een school zonder huiswerk en examens, maar vol mogelijkheden om nieuwe dingen te proberen én beter te worden in de dingen die je graag doet.

Volkshogeschool

“Het is moeilijk om in één zin uit te leggen wat folkehøgskole (letterlijk: volkshogeschool) precies is, maar het is fantastisch. Samen met ongeveer 60 anderen woonden we 9 maanden op school, in een internaat eigenlijk. We deden alles samen! Samen eten, samen zingen, samen de school schoonmaken, maar vooral ook samen leren en leuke dingen doen. Iedereen heeft één hoofdvak en daarnaast zijn er algemene uren met de hele school en keuzevakken. Bij ons was dat bijvoorbeeld yoga, muziek of kano bouwen. Er wordt ook over serieuze dingen gepraat zoals het nieuws, maar het merendeel van de lessen is praktisch.

Het doel van een volkshogeschool is namelijk te ontdekken wat je leuk vindt, vooral door nieuwe dingen te proberen. Alles kan en mag.

Voor Noren is een volkshogeschool een soort extra school tussen de middelbare school en hogeschool of universiteit. Het is niet verplicht, dus iedereen die er zit heeft er zin in. We werden echt een soort familie van elkaar!”

Berglucht en sneeuw

“Er zijn ongeveer 80 folkehøgskoler in Noorwegen, verspreid door het hele land en allemaal met andere vakken. Onze school ligt midden in het land, in de bergen en de drie grootste skigebieden van Noorwegen liggen op minder dan één uur afstand. De hoofdvakken van onze school waren dan ook vooral gericht op buitenactiviteiten. Drie dagen in de week waren we met de klas van ons hoofdvak op pad.”

Merlijn: “Mijn hoofdvak was friluftsliv, wat letterlijk vertaald ‘buitenluchtleven’ betekent. Eigenlijk waren we dus vooral buiten! We maakten meerdaagse tochten naar gebieden als Jotunheimen en Hemsedalsvidda, sliepen in tenten of houten hutjes en deden allerlei soorten activiteiten. Van gletsjerwandelen, off-piste skiën en hondenslee rijden tot ijsklimmen, kiten en slapen onder de sterrenhemel op een bergtop. Soms hadden we ook theorie, bijvoorbeeld over lawines, maar over het algemeen leerden we door te doen.”

Wij zijn precies in het jaar vertrokken dat je voor het laatst recht op studiefinanciering had, maar wij wilden allebei liever een herinnering voor het leven dan stufi. En dat is gelukt!

Wouter: “Ik volgde de richting Switch, snowboarden. Ook wij kregen weinig theorie, maar waren vooral veel op de piste, al oefenden we sprongen soms op de trampolines op school. Voor ik over folkehøgskole gehoord had wilde ik eigenlijk snowboardleraar worden in Oostenrijk, maar deze optie leek me beter omdat ik tijdens dit jaar ook aan mezelf kon werken. Ik had namelijk geen idee wat ik terug in Nederland zou willen gaan studeren of doen! Switch beviel me zo goed dat ik uiteindelijk nog een jaar langer ben gebleven als een soort assistent van de leraar.”

Waarom raden jullie folkehøgskole aan?

  • Je woont samen met een heleboel andere mensen en je leert dus niet alleen samenwerken, maar ook samenleven met andere mensen;
  • Je kunt veel verschillende dingen doen, waaronder veel dingen die je anders niet zo snel zou doen. Denk aan breien, snowboarden, langlaufen en natuurlijk Noors leren;
  • Het is makkelijker om later nog eens naar het buitenland te gaan, omdat je ervaart en leert dat je op compleet nieuwe plekken vrienden kunt maken;
  • Je leert voor jezelf zorgen: je moet zelf je was doen, anders doet niemand het. En je mag zelf bepalen hoe laat je gaat slapen, maar dan moet je wel op tijd je bed uitkomen en als dat niet lukt is het je eigen schuld.