Skip to main content

‘Echte vriendschap overwint alles!’

Uitwisseling in Spanje

Alweer acht jaar geleden ging Sien op uitwisseling naar Spanje. Ze had niet durven hopen dat het zo goed zou uitpakken: Leyre uit Spanje is nu nog steeds niet weg te denken uit haar leven.

“In 2008 kreeg ik de kans om met mijn middelbare school op uitwisseling te gaan. Ik ging naar het pittoreske Tolasa in het noorden van Spanje, vlakbij San Sebastian. Voorafgaand aan de uitwisseling werden er al gegevens uitgewisseld. Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst ging skypen met Leyre. Vanaf het moment dat we begonnen met skypen tot vandaag zijn we even close gebleven.
We waren het enige duo dat al uitgebreid met elkaar had gesproken voor de ontmoeting. Toen we aankwamen riep de gehele groep dan ook: ‘Sien!’. Erg leuk, want dit voelde meteen als thuiskomen. De vijf dagen in Spanje waren leuk en leerzaam, maar vooral onwijs gezellig. Ik ontmoette Leyre’s vrienden, familie en vriendje. Ik zag waar ze leefde en hoe de cultuur in Spanje was. Het afscheid was erg emotioneel, maar we wisten dat er een paar maanden later een nieuwe ontmoeting plaats zou vinden in Nederland!

Veel contact

In de tijd tussen Spanje en Nederland hielden Leyre en ik veel contact. Bijna dagelijks werd er met elkaar geappt, eens per week werd er geskypet en soms zelfs brieven verstuurd. De aankomst van Leyre in Nederland was dan ook erg leuk. Mijn familie en vrienden waren erg benieuwd naar mijn nieuwe Spaanse vriendinnetje. Ook de rest van de groep en de docenten waren erg jaloers op onze hechte band.
Na het afscheid in Nederland wisten we zeker dat er nog veel contact zou blijven, maar iedereen was hier sceptisch over. Je kent het wel: mensen zeggen dat ze elkaar nog opzoeken. maar uiteindelijk komt er nooit iets van. Ik kan je vertellen: Ik ben nog zes keer in Spanje geweest! Haar familie is bijna mijn familie geworden, en als ik rondloop in haar dorpje word ik nog steeds aangesproken. Ook als ik al een jaar niet ben geweest herkennen mensen me nog. Leyre is samen met twee vrienden ook nog een keer in Nederland op bezoek geweest. Erg leuk om haar nog meer van mijn leven te kunnen laten zien.

Reünie

Sinds ik studeer is het moeilijker om elkaar te zien en te spreken, want ik heb een druk studentenleven en reis veel. Leyre en ik hadden elkaar bijna twee jaar niet gezien, maar afgelopen zomer besloten we dat we elkaar nog een keer wilden zien. We waren beide enorm zenuwachtig, omdat we bang waren dat de klik die we voorheen hadden misschien weg zou zijn. Maar het was helemaal fantastisch!

Ik kan nu zeggen dat het niet uitmaakt hoever je van iemand vandaan woont, echte vriendschap overwint alles. Ik weet zeker dat Leyre en ik over tien jaar nog steeds op bezoek gaan bij elkaar.  Ik ben echt heel blij dat ik toen meedeed aan die uitwisseling. Het heeft me geleerd dat het niet uitmaakt waar iemand vandaan komt, want je kunt overal vrienden maken.”