Veelgestelde vragen van jongeren

Heb jij een vraag aan ons over jouw mogelijkheden in Europa? Stel hem hier en help ook andere jongeren vooruit!

Algemeen

Wat is GO Europe?

GO Europe is een onafhankelijk informatiepunt, dat alle buitenlandmogelijkheden in Europa bundelt en jongeren helpt om de buitenlandervaring te vinden die bij hen past. Bekijk meer informatie op de pagina over ons.

Hoe kan ik contact opnemen met GO Europe?

Wij helpen je graag aan de juiste informatie en proberen binnen drie werkdagen antwoord te geven op jouw vraag.

Je kunt contact opnemen via het contactformulier. Ook kun je mailen naar eurodesk@nji.nl of een bericht sturen via Whatsapp (06 25007346) of Instagram. Op de contactpagina vind je al onze contactgegevens op een rijtje.

Vanaf welke leeftijd kan ik naar het buitenland?

Jouw buitenlandavontuur kun je soms al beginnen als je 12-14 jaar oud bent. Bijvoorbeeld als jouw school of sportclub een uitwisseling met een andere school of club uit het buitenland heeft. Om een deel van je studie of stage in het buitenland te volgen, moet je meestal 16 jaar zijn en om Europees Vrijwilligerswerk te doen via het European Solidarity Corps moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Overigens mag je tot je 30 bent aan de meeste subsidieprogramma’s voor jongeren deelnemen.

Waar vind ik informatie over subsidie voor een buitenlandervaring?

De meest actuele informatie over subsidiemogelijkheden voor (internationale) jongerenprojecten vind je op onze subsidiepagina. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Erasmus+ om op de hoogte te blijven.

Hebben jullie ook foldermateriaal?

Ja! Dat hebben we zeker: de Go Europe-gids is jouw papieren hulp bij het verkennen van je mogelijkheden in het buitenland!
Wil je hem thuis ontvangen of heb je er meer nodig om uit te delen? Stuur dan even een mailtje naar eurodesk@nji.nl.

Heb ik een visum nodig voordat ik een buitenlandervaring ga doen?

Ga je naar een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER), dan heb je geen visum nodig. Bij de EER horen alle landen die lid zijn van de Europese Unie plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Maar let op: verschillende landen kunnen nog aanvullende regels hebben. Je kunt hiervoor het beste voor vertrek informeren bij de ambassade in Nederland, van het land waar je naartoe gaat.

Reis je naar een land dat niet bij de EER hoort? Dan heb je vaak een visum nodig. Ook hiervoor kun je het beste contact opnemen met de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Ga je naar Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Dan vind je op de website van Rijksdienst Caribisch Nederland of je iets moet regelen en zo ja, wat.

Hoe kan ik mijn reisverhalen delen met andere jongeren?

Super fijn als je jouw ervaringen in het buitenland wilt delen met anderen! Lijkt het je leuk om bijvoorbeeld op onze Instagram pagina te komen of uitgebreider jouw verhaal te doen op de website? Neem dan vooral contact met ons op.

Wil je meer betrokken blijven en samen met andere jonge ervaringsdeskundigen ervoor zorgen dat meer jongeren op buitenlandavontuur gaan? Kijk dan of EuroPeers Nederland iets voor jou is!

Wat voor activiteiten zijn er voor jongeren tijdens een buitenlandervaring?

Naast bijvoorbeeld je studie, stage of (vrijwilligers)werk in het buitenland is het leuk om meer te ondernemen, zodat je mensen leert kennen én meer leert over het land waarin je verblijft.

Als er andere internationals zijn, gaat vrienden maken vaak snel. Zo heb je in veel steden bijvoorbeeld Erasmus Student Network (ESN), een internationale studentenvereniging die veel leuke activiteiten organiseert. Ga ook eens langs bij een taalcafé. Hier ontmoet je zowel internationals als locals en kun je jouw talen bijspijkeren! Een andere tip om de taal van het land waarin je verblijft te verbeteren, is natuurlijk door een taalcursus te volgen. Wil je meer locals ontmoeten? Word dan lid van een sportvereniging of andere leuke hobbyclub of probeer contacten op te doen via een app als Couchsurfing of zelfs Bumble of Tinder.

Ga (met je nieuwe vrienden of gewoon alleen) vooral ook naar plekken in de buurt. Maak stedentripjes en slaap in hostels (ook dikke kans dat je hier vrienden maakt) of ga hiken in de natuur.

Hoe kan ik duurzaam reizen als jongere?

Misschien voor de hand liggend, maar reis met de trein! Via Interrail kun je jouw reis door Europa heel makkelijk plannen. Tip: als je toch onderweg bent, bezoek dan ook andere steden voordat je aan jouw buitenlandervaring begint of achteraf.

Maak in het land waarin je verblijft ook vooral gebruik van openbaar vervoer. Daarnaast heb je in veel landen apps voor deelvervoer, zoals BlaBlaCar. Dan kan je je vertrek- en eindpunt aangeven op bepaalde data en kun je met iemand meerijden.

Door wat langer op één plek te blijven, ben je sowieso al duurzaam bezig. Kies bij een taalcursus voor een lokale school en kies voor een lokaal vrijwilligersproject. Door hier langer te verblijven, steun je deze lokale organisaties. Je bent natuurlijk al helemaal duurzaam bezig als je bij vrijwilligerswerk kiest voor een project dat gericht is op duurzaamheid. In de database met vrijwilligersprojecten van het European Solidarity Corps kun je filteren op thema, zoals ‘climate action, environment & nature protection’.

Daarnaast is het slim om veel lokale producten te kopen en om lokaal te eten. Dit is niet alleen veel lekkerder (doordat het vers is), maar ook veel beter voor het klimaat, doordat de ingrediënten niet de halve wereld over zijn gevlogen. Ook leer je zo natuurlijk de keuken en dus de cultuur van het land waarin je verblijft nog beter kennen.

Wat zijn onbekende bestemmingen die ik kan verkennen?

Hoe leuk is het om een plek te ontdekken die nog niet zo populair is en dus vaak niet onderloopt van de toeristen én een stuk goedkoper is? Wij hebben vijf tips voor onontdekte pareltjes voor je op een rijtje gezet.

Vrijwilligerswerk

Ik wil vrijwilligerswerk doen. Waar begin ik?

Er zijn verschillende manieren om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Ten eerste kun je ⇱ Europees Vrijwilligerswerk doen via het subsidieprogramma European Solidarity Corps. Een groot voordeel hiervan is dat je subsidie krijgt voor onder andere je reis- en verblijfkosten. Europees vrijwilligerswerk met subsidie loopt via een zendorganisatie. Klik hier voor meer informatie.

Een tweede mogelijkheid is om deel te nemen aan vrijwilligersprogramma’s die door verschillende (commerciële) organisaties worden aangeboden. Bij het thema Vrijwilligerswerk vind je een lijst met organisaties die vrijwilligersprogramma’s aanbieden.

De keuze voor vrijwilligerswerk is onder andere afhankelijk van hoe lang je weg wilt en wat je precies wilt doen. Ook is het belangrijk om goed de voorwaarden van vrijwilligersprogramma’s te checken. Er kunnen grote verschillen zijn in bijvoorbeeld verzekeringen en type accommodatie.

Hoe kan ik betrokken raken bij vrijwilligerswerk of lokale gemeenschapsprojecten tijdens mijn reis?

Wil je vooral reizen en tijdens je reis kort vrijwilligerswerk doen? Bij Stichting VIA kun je terechte voor projecten van 2 tot 3 weken, maar er zijn nog veel meer organisaties waar je terecht kunt voor een kortere periode. Bekijk het overzicht van waar je moet zijn voor vrijwilligerswerk in het buitenland.

Studie en stage

Ik doe mbo. Kan ik ook in het buitenland studeren?

Jazeker! Als mbo-student kun je met ⇱ subsidie van Erasmus+ een periode in het buitenland studeren of stage lopen bij een partnerinstelling. Dit kan zelfs tot één jaar na je afstuderen. Je kunt meer informatie vinden over jouw buitenlandmogelijkheden via het mbo bij het onderwerp Studie en stage.

(Vakantie)werk

Hoe kan ik een baan vinden in het buitenland?

Als je op zoek gaat naar een baan in een ander Europees land, kijk dan of ⇱ EURES je hierbij kan helpen. Dit is de Europese organisatie die informatie en advies geeft over werken en leven in Europa.

Uitwisseling

Welke soorten jongerenuitwisselingen zijn er?

Je kunt via school of buitenschools op uitwisseling. Een klassenuitwisseling is bedoeld voor het basis- en voortgezet onderwijs en wordt meestal vanuit je (middelbare) school georganiseerd. Wil je ook aan klassenuitwisseling meedoen? Geef dit dan aan bij je docenten. Een buitenschoolse groepsuitwisseling kun je ook zelf organiseren met bijvoorbeeld je voetbal- of tennisvereniging, je koor of met het jongerenwerk. Je hebt wel je leiding nodig om je te helpen met het regelen en/of ⇱ subsidie aanvragen.

Hoe vind ik een partner voor een uitwisseling?

In de online database ⇱ Otlas kan je op zoek naar internationale partners en kun je zelf gegevens over je eigen organisatie of project uploaden. Ook op de website ⇱ YouthNetworks kan je zoeken naar partners voor een internationale jongerenuitwisseling of een Europees vrijwilligersproject. Op de website van ⇱ SALTO Participation vind je partnerverzoeken voor internationale jongereninitiatieven of jongerenprojecten.

Taalcursus

Is er subsidie om een taalcursus te doen?

Voor sommige taalstudies die gerelateerd zijn aan je Nederlandse opleiding is subsidie mogelijk. Dit is echter niet gebruikelijk. Meestal is er geen vergoeding voor een taalcursus en betaal je om les te krijgen. Je kunt wel zelf bepalen hoe luxe en hoe lang jouw taalcursus moet zijn, zo heb je wel invloed op de kosten.

VOLG ONS OP INSTAGRAM  Instagram, ONTVANG ALLE UPDATES  Nieuwsbrief  OF STEL EEN VRAAG  Email.

VOLG ONS OP INSTAGRAM  Instagram

ONTVANG ALLE UPDATES  Nieuwsbrief

OF STEL EEN VRAAG  Email