Veelgestelde vragen van jongeren

Heb jij een vraag aan ons over jouw mogelijkheden in Europa? Stel hem hier en help ook andere jongeren vooruit!

Algemeen

Vanaf welke leeftijd kun je naar het buitenland?

Jouw buitenlandavontuur kun je soms al beginnen als je 12-14 jaar oud bent. Bijvoorbeeld als jouw school of sportclub een uitwisseling met een andere school of club uit het buitenland heeft. Om een deel van je studie of stage in het buitenland te volgen, moet je meestal 16 jaar zijn en om Europees Vrijwilligerswerk te doen via het European Solidarity Corps moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Overigens mag je tot je 30 bent aan de meeste subsidieprogramma’s voor jongeren deelnemen.

Waar vind ik informatie over subsidies?

De meest actuele informatie over subsidiemogelijkheden voor (internationale) jongerenprojecten vind je op onze subsidiepagina. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Erasmus+ om op de hoogte te blijven. Kijk voor informatie over alle Europese subsidiemogelijkheden in de Europese Deadline Reminder van Eurodesk.

Hebben jullie ook foldermateriaal?

Ja! Dat hebben we zeker: de Go Europe-gids is jouw papieren hulp bij het verkennen van je mogelijkheden in het buitenland!
Wil je hem thuis ontvangen of heb je er meer nodig om uit te delen? Stuur dan even een mailtje naar eurodesk@nji.nl.

Vrijwilligerswerk

Ik wil vrijwilligerswerk doen. Waar begin ik?

Er zijn verschillende manieren om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Ten eerste kun je Europees Vrijwilligerswerk doen via het subsidieprogramma European Solidarity Corps. Een groot voordeel hiervan is dat je subsidie krijgt voor onder andere je reis- en verblijfkosten. Europees vrijwilligerswerk met subsidie loopt via een zendorganisatie. Klik hier voor meer informatie.

Een tweede mogelijkheid is om deel te nemen aan vrijwilligersprogramma’s die door verschillende (commerciële) organisaties worden aangeboden. Bij het thema Vrijwilligerswerk vind je een lijst met organisaties die vrijwilligersprogramma’s aanbieden.

De keuze voor vrijwilligerswerk is onder andere afhankelijk van hoe lang je weg wilt en wat je precies wilt doen. Ook is het belangrijk om goed de voorwaarden van vrijwilligersprogramma’s te checken. Er kunnen grote verschillen zijn in bijvoorbeeld verzekeringen en type accommodatie.

Studie en stage

Ik doe mbo. Kan ik ook in het buitenland studeren?

Jazeker! Als mbo-student kun je met subsidie van Erasmus+ een periode in het buitenland studeren of stage lopen bij een partnerinstelling. Dit kan zelfs tot één jaar na je afstuderen. Je kunt meer informatie vinden over jouw buitenlandmogelijkheden via het mbo bij het onderwerp Studie en stage.

(Vakantie)werk

Hoe kan ik een baan vinden in het buitenland?

Als je op zoek gaat naar een baan in een ander Europees land, kijk dan of EURES je hierbij kan helpen. Dit is de Europese organisatie die informatie en advies geeft over werken en leven in Europa.

Uitwisseling

Welke soorten jongerenuitwisselingen zijn er?

Je kunt via school of buitenschools op uitwisseling. Een klassenuitwisseling is bedoeld voor het basis- en voortgezet onderwijs en wordt meestal vanuit je (middelbare) school georganiseerd. Wil je ook aan klassenuitwisseling meedoen? Geef dit dan aan bij je docenten. Een buitenschoolse groepsuitwisseling kun je ook zelf organiseren met bijvoorbeeld je voetbal- of tennisvereniging, je koor of met het jongerenwerk. Je hebt wel je leiding nodig om je te helpen met het regelen en/of subsidie aanvragen.

Hoe vind ik een partner voor een uitwisseling?

In de online database Otlas kan je op zoek naar internationale partners en kun je zelf gegevens over je eigen organisatie of project uploaden. Ook op de website YouthNetworks kan je zoeken naar partners voor een internationale jongerenuitwisseling of een Europees vrijwilligersproject. Op de website van SALTO Participation vind je partnerverzoeken voor internationale jongereninitiatieven of jongerenprojecten.

Taalcursus

Is er subsidie om een taalcursus te doen?

Voor sommige taalstudies die gerelateerd zijn aan je Nederlandse opleiding is subsidie mogelijk. Dit is echter niet gebruikelijk. Meestal is er geen vergoeding voor een taalcursus en betaal je om les te krijgen. Je kunt wel zelf bepalen hoe luxe en hoe lang jouw taalcursus moet zijn, zo heb je wel invloed op de kosten.

VOLG ONS OP INSTAGRAM  , ONTVANG ALLE UPDATES    OF STEL EEN VRAAG  .