Skip to main content

“Buiten het werk om heb ik nog veel meer geleerd”

Vrijwilligerswerk in Oostenrijk

Marieke deed voor een jaar vrijwilligerswerk bij een zorgboerderij in Vorarlberg, Oostenrijk. Ze stak veel van het werk zelf op, maar leerde ook Duits spreken en maakte vrienden voor het leven. “Het was een geweldige ervaring en ik zou het zo weer overdoen.”

Marieke in de Oostenrijkse Alpen

De zoektocht naar een project

“Ik wilde na mijn mbo-opleiding voor onderwijsassistent naar het buitenland om een nieuwe taal te leren. Mijn oma komt uit Oostenrijk en daardoor was de keuze snel gemaakt. Via het European Solidarity Corps vond ik een Europees Vrijwilligersproject waarmee ik ervaring op kon doen in zorg en welzijn in een voor mij nieuw werkgebied; met verstandelijk beperkte volwassenen.

Bij het project kon ik veel buiten werken én met mensen. Dat klonk voor mij perfect! Ook volgde ik via het European Solidarity Corps een Duitse taalcursus en werden veel kosten vergoed. Naast lunch en warm eten kregen we accommodatie, reiskostenvergoeding, verzekering en zakgeld.’’

Geen geluiden van auto’s, maar van ezels

“Ik vond het in het begin heel spannend, omdat ik nog niet zo goed Duits kon en bijna niemand daar Engels sprak. Dat was met al die nieuwe indrukken erbij best vermoeiend, maar het was het méér dan waard. Ik genoot van de natuur en ruimte, want de boerderij ligt prachtig in de Alpen. Ik hoorde in de ochtend geen auto’s, maar ezels!

Mijn Duits werd steeds beter en ik kan me nu goed redden in die taal. Het werk zelf was ook erg leuk. Ik kwam te werken in de keuken en in het café. Ik kreeg door mijn opleiding al snel zorgtaken. Ik begeleidde bijvoorbeeld een meisje. We plukten samen groenten uit de tuin om dit samen te bereiden en uit te delen in het café. We verkochten ook zelfgemaakte taart. Rond Kerstmis leek het me leuk om samen ansichtkaarten te maken. Die verkochten we ook en dat ging zo goed, dat we de kaarten het hele jaar door verkochten.’’

Marieke aan het koken

Internationale vrienden voor het leven

“Buiten het werk om heb ik nog veel meer geleerd. Ik ben nu zelfstandiger, omdat ik voor het eerst op mezelf woonde. Je leert je eigen problemen op te lossen als er wat fout gaat. Ook heb ik internationale vrienden gemaakt. Ik woonde samen met drie andere vrijwilligers: een jongen uit Schotland, twee meisjes uit Spanje en eentje uit Duitsland. We maakten samen tripjes, onder andere naar Wenen, en we gingen snowboarden, klimmen en wandelen. Wat mis ik dat nu ik terug ben in Nederland! Ik ga nu ieder jaar langs bij iemand die ik daar ontmoet heb. Dat biedt gratis slaapplekken.

Marieke met vrienden in de Alpen

Nu werk ik als onderwijsassistent in Nederland. Ik heb het erg naar mijn zin en ben aan het sparen om weer te gaan reizen. Het is zo tof om mensen met andere achtergronden te leren kennen.’’

Tips van Marieke:

  • Kijk meer naar het werk dat je gaat doen dan alleen naar het land. Ik ben heel blij dat ik hier goed naar gekeken heb en dat ik het werk heel leuk vond, want als je veel uren maakt, is dat wel belangrijk.
  • Zoek op een project waar ook andere vrijwilligers zijn. Ik heb veel steun gehad aan de andere vrijwilligers en zonder hen was het wel eenzaam geweest.
  • Als je graag naar het buitenland gaat en nieuwsgierig bent naar andere culturen, moet je het zeker doen! Het maakt niet uit hoe oud je bent. Er was bij mijn project iemand van 18 en iemand van 31 en ik denk dat het voor hen allebei even leerzaam is geweest.

Bekijk ook eens deze video waarin Marieke meer vertelt over haar ervaringen.

Marieke is aangesloten bij EuroPeers Nederland. Waarom? Dat vertelt ze je graag!

“Toen ik terug kwam in Nederland, kende ik hier niemand met een vergelijkbare ervaring. Het leek me leuk om in contact te komen met anderen van mijn leeftijd die wel zo’n soort ervaring hadden. Het schept meteen een band. We praten over onze ervaringen, maar natuurlijk ook over meer dan dat. Ik ben nu al een tijdje EuroPeer, ook omdat er trainingsmogelijkheden zijn. Ik ben naar Estland gegaan voor een EuroPeers training die vergoed werd. We waren toen met een groep jongeren uit heel Europa. Ik denk dat ik zelf niet zo snel daar naartoe was gegaan, dus het biedt mogelijkheden om weer naar het buitenland te gaan. Ook in Nederland hebben we regelmatig (online) bijeenkomsten om elkaar te zien en spreken, wat heel leuk en gezellig is.’’

Zou jij ook EuroPeer willen worden of wil je er meer informatie over lezen? Kijk dan eens op deze pagina!