Hoe pak ik het aan:
Je bent eruit: jij gaat een tijdje vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Leuk! Het zal per organisatie verschillen wat je precies van tevoren moet regelen, maar we hebben de grote lijnen voor je op een rij gezet.
Hoe pak ik vrijwilligerswerk in het buitenland aan?
Voordat je naar het buitenland vertrekt om vrijwilligerswerk te doen, zijn er verschillende dingen om te regelen. Dit zal per organisatie verschillen, maar in grote lijnen werkt het zo:
Bijna gratis vrijwilligerswerk in het buitenland met European Solidarity Corps
Voor (bijna) gratis vrijwilligerswerk in het buitenland is het European Solidarity Corps de beste optie. Je reiskosten en onderdak worden namelijk vergoed en je krijgt maandelijks zakgeld. Op de ⇱ website van het European Solidarity Corps lees je er meer over. Lijkt dit je wat? Lees hier hoe je het aanpakt!
1. Kies een zendorganisatie waar je je fijn bij voelt.
Een zendorganisatie is een organisatie in het thuisland van de (aankomende) vrijwilliger, die je helpt waar nodig. Voor jou is dit dus een Nederlandse organisatie. Je vindt deze in ⇱ de Europese database, door bij de zoekmogelijkheden bij ‘Land organisatie’ voor ‘Nederland’ te kiezen. Vervolgens kies je bij ‘soort activiteit’ voor ‘Vrijwilligerswerk’ en bij ‘rol’ voor ‘Ondersteuning’. Je krijgt dan een overzicht van de Nederlandse zendorganisaties. Kies een organisatie uit waar jij je fijn bij voelt!
2. Meld je aan voor het European Solidarity Corps via ⇱ deze link.
3. Ga op zoek naar een geschikt project en stuur je motivatiebrief en cv naar het project van jouw keuze.
Het is altijd afwachten op antwoord of het project plek heeft en jou als vrijwilliger kiest. Daarom is het altijd handig om meerdere projecten te mailen. Je kunt ook je zendorganisatie om tips vragen!
4. Je kunt aan de slag!
Als je wordt uitgekozen regelen de zendorganisatie en de coördinerende organisatie de rest. Hou wel rekening met een periode van enkele maanden voor je daadwerkelijk zult vertrekken en beginnen aan je Europees vrijwilligerswerk.
De reden dat dit een poosje duurt heeft te maken met het feit dat de organisaties subsidie van de Europese Commissie krijgen om jouw kosten te kunnen vergoeden. Na jouw sollicitatie moeten zij een aanvraag doen en dat duurt dus even. Gemiddeld drie tot zes maanden.
Wil je graag snel op pad? Neem dan contact op met ⇱ Eastpackers of ⇱ SIW! Dit zijn Nederlandse (zend)organisaties die via hun netwerk Europees Vrijwilligerswerk aanbieden én je persoonlijk kunnen begeleiden.
Heb jij je route al bepaald? Check dan ook nog even al onze handige links.
Benieuwd naar wie je voor gingen? Lees dan onze ervaringsverhalen eens….