Skip to main content

‘Een knuffel op het vliegveld omdat ik ze de beste vakantie ooit had bezorgd’

Werken als reisleider op Mallorca

Oscar (toen 22) nam na zijn studie een tussenjaar en werkte in 2013 een zomer lang als reisleider bij GOGO op Mallorca.

Bucketlist

“Werken als reisleider was echt iets dat op mijn bucketlist stond. Ik was wel eens op vakantie geweest met GOGO en Beachmasters en het leek me heel gaaf om zelf ook eens voor zo’n organisatie te werken. Na mijn studie besloot ik daarom te solliciteren bij GOGO en werd aangenomen. Ik maakte tussendoor nog even een mooie reis door Oost-Afrika en kon daarna meteen aan de slag op Mallorca.

Je bent contactpersoon, dus mensen kunnen je op ieder moment van de dag bellen. Ik heb wel eens om half vijf ’s ochtends een telefoontje gehad dat mensen uit hun hotel gezet waren.

Uiteindelijk ben ik zelfs twee seizoenen reisleider geweest, want in 2016 heb ik ook nog op Rhodos gewerkt. Rijk wordt je er niet van, maar je vlucht, verblijf en vervoer op locatie worden helemaal geregeld, zo had ik op Mallorca een fiets en op Rhodos een scooter. Ik beleefde twee zomers die ik niet snel zal vergeten!”

De klant is koning

“Van eind mei tot eind augustus 2013 werkte ik op Mallorca met tien collega’s. Dat was een groot team, want op Rhodos bijvoorbeeld deed ik alles in m’n eentje. Iedere dag is totaal verschillend, wat ik erg leuk vond. Mijn belangrijkste taak was ervoor zorgen dat de gasten de vakantie van hun leven hadden. Ik had dan ook veel contact met de gasten: ik haalde ze op van de luchthaven, heette ze welkom in het hotel, verkocht activiteiten aan ze, ging mee op excursies en organiseerde feesten en kroegentochten.

Op Mallorca was ik naast reisleider ook stagemanager voor Totally Summer, de grote feesten die op verschillende GOGO-locaties gehouden worden. Ik zorgde ervoor dat de DJ’s van alle gemakken voorzien waren. Ik haalde ze op van de luchthaven, ging met hen uit eten en checkte of alles achter de schermen in orde was.”

Altijd paraat

“Je bent contactpersoon, dus mensen kunnen je op ieder moment van de dag bellen. Ik heb wel eens om half vijf ’s ochtends een telefoontje gehad dat mensen uit hun hotel gezet waren. Dan ging ik op m’n fietsje erheen om het te regelen. Niet echt een pretje natuurlijk, maar uiteindelijk waren dit de gevallen waar ik juist later enorm om moest lachen.

Mijn belangrijkste taak was ervoor zorgen dat de gasten de vakantie van hun leven hadden.

Het werk kon soms zwaar zijn. Ieder vrij momentje gebruikte je om te slapen, want het was in het hoogseizoen zo druk dat je iedere dag de hele dag bezig was. Daarnaast ben je vrijwel elke avond aan het stappen, want dat hoort erbij als reisleider. Dat is een groot voordeel van de baan: je mag zelf ook je gang gaan en plezier maken, zolang je gasten het maar naar hun zin hebben. Het mooiste aan het werk vond ik om te zien hoe blij de gasten waren. Als ik bij het vertrek op het vliegveld een knuffel kreeg en mensen zeiden dat ze dankzij mij de beste vakantie ooit hadden gehad, dan gaf dat mij zoveel voldoening. Dat is gewoon kicken.”

Oscars beste tips

  • Begin op tijd met zoeken. De meeste organisaties zoeken hun reisleiders tussen december en maart.
  • Pak je rust wanneer dat kan. Vooral in het hoogseizoen is het druk: je weet nooit wanneer je weer een vrij momentje zult hebben.