Skip to main content

‘Dat ik het zo fantastisch zou vinden, was totaal onverwacht’

Werken in de animatie

Gerco (inmiddels 25) werkte in de zomer van 2010 als animator op een camping in Oostenrijk. Dit beviel zo goed dat hij 7 jaar lang in de animatie is blijven werken.

Hoe het begon

‘Al sinds ik klein was en met mijn ouders naar campings ging, leek het me leuk om in een animatieteam te werken. Toen ik klaar was met de havo besloot ik te gaan werken op een camping in Oostenrijk, waar ik met mijn ouders vroeger ook kwam. Duits is mijn tweede taal, die talenkennis kwam zeker goed van pas.

Ieder jaar twijfelde ik of ik niet gewoon op vakantie zou gaan, maar het animatiewerk bleef lonken.

Het is heerlijk om op een camping te werken, want er heerst een hele leuke sfeer. Iedereen met wie je werkt is weg van huis, in het onbekende. Dit zorgt ervoor dat je meteen een band hebt met je team. Daarnaast is het geweldig om plezier te maken met de kinderen, jongeren en hun ouders. Je bent eigenlijk de extra kers op de taart voor mensen tijdens hun vakantie, dat is toch super?!’

Creativiteit ten top

‘Tijdens mijn HBO-studie heb ik elke zomer in de animatie gewerkt. Ieder jaar twijfelde ik of ik niet gewoon op vakantie zou gaan, maar het animatiewerk bleef lonken. Een vakantie is best duur. Tijdens animatiewerk heb je ook een beetje een vakantiegevoel en verdien je geld, in plaats van het uit te geven. De minidisco, sport- en spelactiviteiten, knutselen, ik vond het allemaal even leuk, maar dansen en theater is echt mijn ding.

Je bent eigenlijk de extra kers op de taart voor mensen tijdens hun vakantie, dat is toch super?!

Drie jaar geleden werd ik eventcoördinator op een groot vakantiepark in Duitsland. Dit hield in dat ik 9 maanden per jaar in dienst was en het showteam en jeugdteam aanstuurde. Dit was een geweldige baan, waarin ik al mijn creativiteit kwijt kon. Voordat het hoogseizoen begon, mocht ik bepalen welke shows we gingen doen. Ik bouwde samen met het team de shows van begin tot eind op: decor, kleding, choreografie, alles. Daarnaast speelde ik de hoofdrol in verschillende musicals, ontzettend gaaf, maar ook een hele uitdaging omdat de musicals in het Duits waren.’

Vaardigheden die je nooit op school zou leren

‘De drie jaar die ik als eventcoördinator heb gewerkt, hebben me veel gebracht. Ik had veel verantwoordelijkheid, heb leren plannen en organiseren en ik heb een heel team aangestuurd, terwijl ik de jongste van het team was. Een groot bijkomend voordeel was dat ik tijdens de drie maanden dat ik vrij was kon gaan reizen. Ik ben naar India geweest, naar Nepal, Indonesië, Thailand en ga zo maar door.

Van animatiewerk in het algemeen leer je dingen die je niet op school leert, bijvoorbeeld om voor grote groepen te staan. Ook brengt het je sociale barrière naar beneden: als je plankenkoorts hebt, zul je daar zeker vanaf komen!’

Gerco’s beste tips:

  • Verdiep je goed in het gebied waar je heen wilt gaan. Welke talen heb je nodig? Wat is er in de omgeving te doen? Het is fijn als je op je vrije dag leuke dingen in de buurt kunt doen.
  • Lees de reviews van de camping: als gasten klagen over het sanitair of over de accommodaties, zal het voor jou niet heel veel beter zijn.
  • Wees tijdens het werk lekker jezelf en geniet zelf ook! Dat vinden de gasten alleen maar leuk.