Skip to main content

‘Het was één grote mix van sangria, feestjes, werken en zand’

Werken op de receptie van een camping

In de zomer van 2010 werkte Berber (toen 19) ruim twee maanden op de receptie van een camping aan de Spaanse Costa Brava.

Hola, España!

“Ik wil altijd al voor een tijdje naar het buitenland, dus daar was de zomervakantie perfect voor. Toevallig was ik een jaar eerder als gast op deze camping geweest. Het is best een massale camping, met verschillende nationaliteiten en veel activiteiten, maar juist daarom leek het me leuk om er te werken. Het jaar erop heb ik ze daarom een brief geschreven en ben ik aangenomen als receptioniste. Dat ik Spaans studeerde en de taal al sprak was natuurlijk een voordeel, maar toch was het een verrassing. De selectie bestond namelijk uit meerdere gesprekken en was best zwaar.

Het klinkt misschien als één grote vakantie, zo’n zomer op een camping, maar het was echt hard werken – én heel erg leuk!

Mijn vlucht moest ik zelf boeken, maar verder werd alles voor ons geregeld. Met alle medewerkers die niet in de buurt woonden sliepen we in één gebouw, dat was echt feest natuurlijk! We kregen elke dag ontbijt, lunch en avondeten, ook als we een vrije dag hadden. We kregen ook loon. Ik verdiende niet super veel, maar ben wel met een mooi potje naar huis gegaan. Dat is mooi meegenomen, al ging het me vooral om de ervaring.”

 

Visitekaartje van de camping

“Ik werkte 6 dagen in de week, 9 uur per dag. Ik checkte gasten in en uit, nam de telefoon op, wijzigde reserveringen en ga zo maar door, alles wat je op een receptie doet. Als mensen naar de receptie komen willen ze altijd óf in- of uitchecken óf ze hebben een vraag. De vragen zijn echt heel divers, van problemen met het internet en geluidsoverlast tot ‘Ik wil naar Barcelona hoe kom ik daar?’ en ‘Help mijn dochter heeft een infectie’. Dat maakt het extra leuk, want geen dag was hetzelfde. Het klinkt misschien als één grote vakantie, zo’n zomer op een camping, maar het was echt hard werken – én heel erg leuk!

Mijn vrije tijd bracht ik meestal met de andere, Spaanse, medewerkers door. Ik vond het heerlijk om mezelf onder te dompelen in hun cultuur en altijd Spaans te praten. Je bent in no-time een soort familie van elkaar, omdat je niet alleen samen werkt, maar ook samen eet, slaapt, feest en elkaar eigenlijk constant ziet. We gingen dan ook wel eens een dagje naar Barcelona, naar het strand, barbecueën of naar stadjes en markten in de buurt. Erg gezellig!

Heel eerlijk? Ik gebruikte die vrije momenten ook regelmatig om een beetje bij te slapen. Als receptioniste ben je namelijk wel het gezicht van de camping. Je moet altijd leuk en sociaal doen en vriendelijk zijn. Dat kost best veel energie.”

Zo weer doen

“Ook in de zomer van 2011 werkte ik op de receptie van een Spaanse camping. De ervaring van die twee zomers pronkt nog altijd op mijn cv. Ik gebruik mijn Spaans nu vooral in mijn vrije tijd, maar het is toch werkervaring, met administratieve vaardigheden en samenwerken in een groot team. Dat is altijd nuttig.

Als ik nog wat jonger was en geen baan had zou ik het zo weer doen! Werken als receptioniste is een super ervaring voor iemand die openstaat voor andere culturen en talen en het leuk vindt om met mensen te werken.”

Je wordt echt wel zelfstandiger wanneer je op die leeftijd opeens twee maanden zonder ouders, vrienden en familie in het buitenland bent.

Berbers beste tips

Wil jij ook op de receptie van een camping werken? Dit zijn Berbers tips:

  • Vertaal je cv in de taal van het land waar je wil werken, als je die taal spreekt. Vertaal hem anders naar het Engels.
  • Schrijf meerdere campings aan! Het tweede jaar heb ik wel 30 campings gemaild en maar van een paar reactie gekregen. Mocht je niks horen, is het ook altijd verstandig om te bellen.
  • Benader de campings direct, dus niet via een organisatie. Op die manier heb je alles zelf in de hand: de periode die je werkt, je salaris en je krijgt direct antwoord op al je vragen.