‘De kippenwekker ging elke ochtend om 5 uur’

Werken op een boerderij in Denemarken

Dit jaar ging de droom van Esther (24) in vervulling: ze werkte drie weken op een boerderij in het Deense Holbæk.

Van boerderij naar boerderij

“Toen ik 17 was en examen had gedaan wilde ik supergraag een tussenjaar nemen om te gaan reizen en de wereld te zien. Ergens op internet had ik een foto gezien van een groep mensen die na hun werk op een boerderij samen aan een lange houten tafel zaten te eten. Dat wilde ik ook! Zo ontdekte ik WWOOF, een netwerk van organische boerderijen waar je een tijdje kunt werken tegen kost en inwoning.

Uiteindelijk heb ik dat tussenjaar uitgesteld en ben ik toch gaan studeren. In mijn achterhoofd bleef wel het plan om na mijn hbo een half jaar te gaan fietsen en op meerdere boerderijen te werken, maar toen kreeg ik een baan. Ook leuk. Toch bleef het kriebelen om op een boerderij te werken. Mijn baas bleek het goed te vinden als ik een maandje weg zou gaan en dus besloot ik dat dit het moment was. Iets korter dan eigenlijk het plan was dus, maar deze lente ben ik er drie weken op uit getrokken en heb ik op een boerderij gewerkt.”

Mijn grootste taak was onkruid wieden. Dat blijft maar komen, vooral op een biologische boerderij.

Velden vol aardbeien en rabarber

“Ik werkte op een kleinschalige boerderij van mensen die grotendeels zelfvoorzienend leven en daarnaast een restaurant runnen waar ze hun eigen oogst gebruiken. Ze hebben dieren (varkens, schapen en kippen), boomgaarden, een kas, meerdere akkers met bijvoorbeeld asperges en aardappels en veldjes met nog meer groente en fruit, zoals aardbeien en rabarber. Het was kleiner dan je je een boerderij meestal voorstelt. Ook was ik de enige vrijwilliger.

Mijn grootste taak was onkruid wieden. Dat blijft maar komen, vooral op een biologische boerderij. Ook moest ik doorgeschoten gewassen weghalen, grotere gewassen overplaatsen naar de akker en soms wat dingen verplaatsen met de kruiwagen. Heel praktisch werk allemaal. Mijn wekker ging meestal om half 8 en ja, ik was inderdaad op veel erger voorbereid! Soms was het werk om 4 uur klaar, maar soms werkte ik ’s avonds ook nog even of had ik de middag vrij. Af en toe had ik een vrije dag. Ik ben bijvoorbeeld een dagje naar Roskilde geweest en een dagje naar Kopenhagen, maar in mijn vrije tijd heb ik vooral veel gelezen, gefietst en gezwommen in het fjord in de buurt.

Deze ervaring is een soort bewijs om te tonen dat mijn interesse ligt bij landbouw, boerderijen en koken. Nu kan ik het aantonen, dat gaat me denk ik veel brengen!

De enige vergoeding die ik kreeg voor mijn werk was een plek om te slapen en eten. Wat dat betreft had ik geluk, want het was echt het beste eten, van een Michelin-chef! De vader van het gezin had hiervoor namelijk restaurants gehad en als kok gewerkt. Wat we vooral aten? Het was aspergeseizoen dus we aten veel asperges, maar ook elke dag verse sla uit de tuin, elke dag zelfgebakken desembrood en veel rabarber. Heel lekker!”

Smaakt naar meer

“Dat die grote WWOOF-reis er toch gaat komen weet ik nu wel zeker, net als dat ik de stad ooit uit wil en in de polder wil gaan wonen. Ook denk ik dat deze ervaring me op werkgebied veel gaat brengen. Ik wil in mijn werk, in de journalistiek, graag meer doen met mijn interesse voor landbouw, boerderijen en koken.

Deze ervaring is een soort bewijs om aan te tonen dat mijn interesse daar echt ligt; in plaats van alleen maar te zeggen dat dat zo is, kan ik het nu aantonen. Ook heel fijn: als ik ooit mijn eigen moestuin heb, heb ik veel meer kennis om daar een succes van te maken!”

Ook werken op een boerderij?

Dit zijn Esthers beste tips:

  • Op WWOOF.net vind je allerlei soorten boerderijen die op zoek zijn naar (veelal) vrijwilligers.
  • Begin voor je vertrek met het verzamelen van oude kleding! Daar kun je niet genoeg van meenemen, want een beetje vies word je op de boerderij wel.
  • Leer alvast wat woorden van gewassen in het Engels (of de taal waarin je gaat werken). “Ik lees veel Engelse foodblogs en dat bleek echt van pas te komen. Het was vooral ook leuk om een beetje mee te kunnen praten over die dingen.”