Stage lopen in het buitenland:
zo pak je het aan

Wil jij voor een periode stage lopen in het buitenland? Er wacht een onvergetelijke ervaring op je! Zo bereid je je voor.

Hoe pak ik een stage in het buitenland aan?

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw periode in het buitenland, hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

1

Kies een land

In welk land zou jij wel een tijdje willen zitten? Is dit binnen of buiten Europa? Dat heeft namelijk invloed op het soort studiebeurs dat je aan kunt vragen.
2

Kun je via je opleiding gaan of moet je alles zelf regelen?

Voor beide routes hebben wij al het een en ander voor je uitgezocht. Scroll snel verder!
Student maakt een selfie in de bergen van Noorwegen
Student in de bus die op zijn telefoon kijkt
Meisje aan het wachten op het vliegveld

Stage in het buitenland
via je opleiding

De meeste Nederlandse scholen en universiteiten hebben contacten bij buitenlandse organisaties en instellingen, bijvoorbeeld omdat er al eerder een andere student van de school stage liep. Het Bureau Buitenland of internationale coördinatiepunt van je opleiding kan je verder helpen.

Belangrijk om te regelen voor je stage in het buitenland: je contract

Jouw stage in het buitenland op papier

Het is verstandig om een contract op te stellen, waarin afspraken staan over begeleiding, tijdsduur, (werk)uren, vrije tijd, contract en stagevergoeding. Voorbeelden van stagecontracten vind je op ⇱ CNV Jongeren⇱ Stagetips en ⇱ WilWeg.nl.

Meisje belt tijdens vakantiewerk in het buitenland

Laat met de Europass zien hoe jouw studie of stage in het buitenland was

Ga je via het programma Erasmus+ studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? Vraag dan een ⇱ Europass Mobiliteit aan bij je onderwijsinstelling. Hiermee kun je laten zien waar en hoe lang je je studie in een ander land voortzette en welke kennis en vaardigheden je daar op hebt gedaan.

Als je juist in een ander land wil laten zien welke opleiding je in Nederland gevolgd hebt, kun je gratis een ⇱ Europass Certificaatsupplement (voor mbo) downloaden. Als je afstudeert van een hogeschool of universiteit krijg je automatisch een ⇱ Europass Diplomasupplement, met een goede (Engelstalige) beschrijving van je opleiding.

Heb jij je route al bepaald? Check dan ook nog even al onze handige links.

Benieuwd naar wie je voor gingen? Lees dan onze ervaringsverhalen eens….

VOLG ONS OP INSTAGRAM  Instagram, ONTVANG ALLE UPDATES  Nieuwsbrief  OF STEL EEN VRAAG  Email.

VOLG ONS OP INSTAGRAM  Instagram

ONTVANG ALLE UPDATES  Nieuwsbrief

OF STEL EEN VRAAG  Email