Hoe pak ik het aan:
Hoe pak ik studie in het buitenland aan?
Wanneer je besloten hebt dat je wil studeren in het buitenland kun je in principe dit stappenplan volgen:



Via je opleiding
Studeren in het buitenland
De meeste Nederlandse scholen en universiteiten werken samen met buitenlandse onderwijsinstellingen; hun studenten komen hierheen en Nederlandse studenten gaan daar naartoe. Het Bureau Buitenland of internationale coördinatiepunt van je opleiding kan je in dat geval verder helpen met je buitenlandavontuur.
Zelf regelen
Studeren in het buitenland
Wanneer je naar een land of onderwijsinstelling wil waar jouw school geen overeenkomst mee heeft moet je je buitenlandavontuur zelf regelen. Enkele aandachtspunten:
- Schrijf je op tijd in. Soms duurt het even voordat jouw inschrijving verwerkt wordt.
- Houd er rekening mee dat het opleidingsniveau kan verschillen.
- Kijk of de inhoud van de opleiding daar aansluit op je opleiding hier, het liefst samen met je buitenlandcoördinator. Kun je studiepunten meenemen?
- Heb je een visum nodig? Ben je goed verzekerd?
- Is het diploma wat je na afloop krijgt ook geldig in Nederland? Dat kun je checken door een diplomawaardering aan te vragen bij IDW. Als je een beschrijving van je Nederlandse diploma nodig hebt om te studeren in het buitenland, kun je contact opnemen met Nuffic (hoger onderwijs) of SBB (beroepsonderwijs).
- Check bij DUO of je recht op studiefinanciering hebt en of je een OV-vergoeding kunt krijgen.
Wanneer je het studeren in het buitenland zelf moet regelen is het een optie om hulp te vragen van een bemiddelingsbureau. Zij vragen geld voor de bemiddeling, maar helpen je bij het regelen van deze buitenlandervaring. Hier vind je enkele voorbeelden van zulke bureaus.

Studeren in het buitenland
Vaak heb je de volgende documenten nodig wanneer je gaat studeren in het buitenland, dus zorg dat je deze in ieder geval bij je hebt: pasfoto’s, kopie van je paspoort of id-kaart, cijferlijst, formulier van de verzekering en huisvesting en een learning agreement. Ga je via je opleiding, dan regelt het internationaal coördinatiepunt van je school dit waarschijnlijk. Ga je op eigen houtje, dan moet je hier zelf extra op letten.
Kijk ook of je een studiebeurs aan kunt vragen.
Europass
Ga je via het programma Erasmus+ studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? Vraag dan een Europass Mobiliteit aan bij je onderwijsinstelling. Hiermee kun je laten zien waar en hoe lang je je studie in een ander land voortzette en welke kennis en vaardigheden je daar op hebt gedaan.
Als je juist in een ander land wil laten zien welke opleiding je in Nederland gevolgd hebt, kun je gratis een Europass Certificaatsupplement (voor mbo) downloaden. Als je afstudeert van een hogeschool of universiteit krijg je automatisch een Europass Diplomasupplement, met een goede (Engelstalige) beschrijving van je opleiding.
Heb jij je route al bepaald? Check dan ook nog even al onze handige links.
Benieuwd naar wie je voor gingen? Lees dan onze ervaringsverhalen eens….