Skip to main content

De Europese Jongerenstrategie is het plan waarmee de Europese Commissie ons continent een plaats maakt waar alle jongeren hun kansen kunnen grijpen en zich identificeren met de Europese waarden. We spraken zelfbenoemd Europeaanse Maartje (24) erover.

Het betrekken, samenbrengen versterken van jongeren. Dat zijn de drie kerndoelen van de Europese Jongerenstrategie. Maar wat betekenen die begrippen nou eigenlijk? Maartje, actief bij de Nationale Jeugdraad en bovenal een jonge Europeaanse, laat haar licht erop schijnen:

Betrekken

“Bij de Nationale Jeugdraad deed ik onderzoek naar de standpunten van jongeren en hoe zij die verkondigen. Daar kwam uit dat jongeren vinden dat er in Europa veel zaken goed worden geregeld, maar niet het idee hadden mee te kunnen praten. Voor mij is dit waar het betrekken van jongeren om draait. Het is toch vreemd dat er wel keuzes gemaakt worden óver ons, maar zo vaak niet mét ons? Goed dat de Europese Jongerenstrategie zich daar op richt.”

Samenbrengen

“Het toffe aan Europa vind ik, dat we met zoveel verschillende culturen op zo’n klein stukje aarde leven. Dat betekent dat er veel verschillen zijn, maar vooral dat we veel van elkaar kunnen leren! Zo heb ik eens een uitwisseling gedaan met jongeren uit heel Europa. Daarbij debatteerden we over verschillende stellingen. Je zag dat de cultuur veel invloed had op hoe mensen over bepaalde zaken denken, maar door erover te praten begrijp je elkaar toch!”

Versterken

“Het versterken van jongeren betekent voor mij dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar talenten verder te ontwikkelen. Dat klinkt vanzelfsprekender dan het is. Maar hoeveel meisjes zouden een opleiding niet hebben gedaan, omdat die leidde tot een beroep in de ‘traditioneel mannenberoep’. Of andersom? Ik vind dat we als Europa de handvatten moeten aanreiken zodat iedereen zijn dromen kan najagen!”

Meer info of weten wat jij kunt doen? Kijk dan eens op deze pagina over de Europese Jongerenstrategie!