Skip to main content

Wil je op buitenlandavontuur in Europa, maar wil je wel eens naar een bestemming waar het niet overloopt van de toeristen? Parijs, Rome, Berlijn en Boedapest staan op het wensenlijstje van veel reizigers. Stuk voor stuk interessante en mooie steden, maar buiten de hoofdsteden is er nog zo veel meer te ontdekken in Europa! Wil je weten wat? Lees dan snel verder!

In een kleinere stad of plaats is de kans groter dat je traditionele Europese culturen tegenkomt; van authentiek (en super lekker!) eten tot lokale dialecten en regionale kunst of dans. Ze bieden echt een inkijkje in het leven in een bepaald land. Ben jij klaar voor een beetje avontuur? Dan zijn dit vijf onontdekte pareltjes die je niet wil missen:

1. Rijeka

Uitzicht Rijeka


Land:
Kroatië
Inwoners: 128.700
Hoe kom je er: Rijeka ligt op vier uur treinen van de hoofdstad van het land, Zagreb. Als je vanuit Ljubljana in Slovenië gaat, ben je iets sneller. Dan is het drie uur met de trein.
Waarom hierheen: Rijeka was een Europese culturele hoofdstad in 2020. De trappen van Petar Kružić (561 treden!) zijn een bron van legenden en historie.

2. Koper

Uitzicht Rijeka
Land: Slovenië
Inwoners: 25.400
Hoe kom je er: vanaf Ljubljana, de hoofdstad, ben je in 2,5 uur in Koper.
Waarom hierheen: Koper is een European Destination of Excellence. Het Praetoriaanse Paleis (gebouwd tussen 1452 en 1506) is oud én mooi.

3. Plovdiv

Uitzicht Plovdiv
Land: Bulgarije
Inwoners: 346.900
Hoe kom je er: Je bent er binnen drie uur met de trein vanaf de hoofdstad, Sofia.
Waarom hierheen: Plovdiv was een Europese culturele hoofdstad in 2019 en het Romeinse theater van de stad is één van de best bewaarde van Europa.

4. Helsingør

Uitzicht Helsingor
Land: Denemarken
Inwoners: 47.400
Hoe kom je er: Je bent er binnen 45 minuten met de trein vanaf Kopenhagen.
Waarom hierheen: Helsingør is in de afgelopen eeuwen nauwelijks veranderd en de kans is heel groot dat het indrukwekkende kasteel, Kronborg, Shakespeares inspiratie was toen hij Hamlet schreef! Het stuk wordt zelfs elke zomer opgevoerd.

5. Guimarães

Uitzicht Guimaraes
Land: Portugal
Inwoners: 158.200
Hoe kom je er: Vanaf Porto, de tweede stad van het land, ben je er binnen een uurtje met de trein.
Waarom hierheen: De prachtige binnenstad is onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. En als je met de kabelbaan naar de top van de Monte de Penha gaat, is het uitzicht onbeschrijfelijk!

Ben je geïnspireerd geraakt en kan je niet wachten om één of meerdere van deze steden te ontdekken (of gewoon allemaal)? Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen en leer de stad écht goed kennen als een tijdelijke local!