Sta je op het punt om binnenkort naar het buitenland te gaan? Het leven in het buitenland kan een geweldige ervaring zijn, maar het is belangrijk om goed voor je mentale gezondheid te zorgen en je ervan bewust te zijn dat je mogelijk te maken krijgt met een culture shock!
Maak je geen zorgen: een culture shock hoort helemaal bij het avontuur. Buiten je comfortzone stappen is niet gemakkelijk, maar helpt je zowel de wereld om je heen te ontdekken als jezelf. Wil je meer weten over wat een culture shock is en hoe jij je er op kunt voorbereiden? Lees dan snel verder!
Mentale gezondheid in het buitenland
Mentale gezondheid verwijst naar je emotionele, psychologische en sociale welzijn. Net als fysieke gezondheid is mentale gezondheid cruciaal voor het slagen van jouw buitenlandervaring. Het beïnvloedt hoe je omgaat met stress, relaties aangaat, keuzes maakt en van het leven geniet.
Bij het naar het buitenland gaan, is het belangrijk om voor je mentale gezondheid te zorgen, omdat nieuwe omgevingen, culturen en ervaringen kunnen leiden tot stress, angst of heimwee. Het prioriteren van je mentale gezondheid helpt je deze uitdagingen het hoofd te bieden en optimaal van je reis te genieten.
Wat is een culture shock?
Stel je voor dat je in een nieuwe omgeving bent waarin mensen anders praten en handelen, en je zelfs de dagelijkse gewoonten niet kent. Het gevoel van verrassing en verwarring dat daarbij hoort, wordt culture shock genoemd. Het kan even duren voordat je je op je gemak voelt en begrijpt hoe dingen werken. Geen zorgen: culture shock is een normale reactie wanneer je op een nieuwe plek bent. Je stapt in een nieuw avontuur!
Wist je dat je ook een culture shock kan ervaren wanneer je weer thuis bent? Dat heet een reversed (omgekeerde) culture shock. Je kunt het gevoel hebben dat je huis niet meer helemaal hetzelfde aanvoelt. Na een tijdje in het buitenland te hebben doorgebracht, heb je misschien nieuwe gewoonten opgepikt, nieuwe dingen geleerd en de wereld vanuit een ander perspectief gezien zonder het zelfs maar op te merken. Je familieleden verwachten misschien dat je je gedraagt en denkt zoals je eerder deed en dit kan je een gevoel van vervreemding geven. Omgekeerde cultuurschok is tijdelijk. Deel je ervaringen en verhalen met je familie en vrienden. Wees geduldig, ze hebben misschien wat tijd nodig om te wennen aan de “nieuwe jij”.
Tien tips om met een culture shock om te gaan in het buitenland
- Probeer nieuwsgierig te zijn en open te staan voor nieuwe ervaringen. Dit kan het hele avontuur leuker maken.
- Blijf verbonden met vrienden en familie thuis. Hun support kan je helpen wanneer je heimwee hebt. Maar het is ook belangrijk om af en toe los te koppelen om je volledig onder te dompelen in je nieuwe omgeving.
- Doe moeite om contact te maken met de lokale bevolking of andere mensen in jouw situatie. Sluit je bijvoorbeeld aan aan bij clubs zoals Erasmus Student Network, volg lessen of neem deel aan sociale groepen om nieuwe vrienden te ontmoeten die een gevoel van gemeenschap kunnen bieden.
- Leer over de cultuur van het land waar je naartoe gaat voordat je vertrekt. Dit kan je helpen de lokale gebruiken te begrijpen en misverstanden te voorkomen. Eenmaal daar, praat met lokale jongeren en stel vragen over dingen die je misschien niet begrijpt of weet.
- Blijf actief: regelmatige lichaamsbeweging kan een positieve invloed hebben op je stemming en geestelijke welzijn. Vind manieren om actief te blijven, bijvoorbeeld via sporten, wandelen of andere activiteiten.
- Zorg voor jezelf: doe activiteiten die je ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen, te mediteren of naar muziek te luisteren.
- Houd een routine aan voor een gevoel van stabiliteit en controle in een nieuwe omgeving.
- Zoek hulp wanneer nodig: als je je overweldigd voelt, angstig bent of worstelt met je geestelijke gezondheid, aarzel dan niet om hulp te zoeken – bijvoorbeeld via je opleiding of vrijwilligersproject.
- Heel belangrijk en leuk: elke stap die je zet om je aan te passen aan je nieuwe omgeving is een overwinning. Vier de kleine prestaties en vooruitgang die je onderweg boekt.
- Leg vast wat je meemaakt. Na je buitenlandavontuur kun je terugkijken en waarschijnlijk geweldige herinneringen, nieuwe vriendschappen en een breder perspectief op de wereld hebben. Lijkt het je leuk om je vastgelegde avonturen in de spotlights te zetten of met andere jongeren te delen? Neem even contact met ons op via deze pagina.
Meer weten of mentale gezondheid?
Eurodesk Brussels Link heeft in het kader van de campagne ‘Time To Mind’ een podcast opgenomen over mentale gezondheid in het buitenland. Let op: die is in het Engels. Er is ook een gids gepubliceerd met tips & tricks. Die kun je bekijken via deze link.
Heb jij meer vragen over mentale gezondheid of wil je meer informatie? Stuur ons dan een berichtje via eurodesk@nji.nl!