Skip to main content

‘Ik ben er volwassen geworden.’

Au pair in Engeland

Irene werkte als au pair in een gezin met drie kinderen.

Beste jaar van mijn leven

“Ik ben een jaar in Engeland geweest om als au pair te werken. Dat is tot nu toe het beste jaar in mijn leven geweest. Ik heb dat jaar veel ervaring en life skills opgedaan en natuurlijk veel nieuwe vrienden gemaakt. Als klap op de vuurpijl mag ik mijzelf “au pair of the year” noemen.”

Gastgezin

“Na mijn eindexamens wilde ik naar het buitenland in plaats van meteen te gaan studeren. Au pair zijn leek mij een geweldige kans om een land, van natuur tot cultuur, te ontdekken. Je bent namelijk wel onafhankelijk, maar er is een gastgezin om op terug te vallen en je hebt werk, wat een inkomen betekent.

Ik heb het heel erg getroffen met mijn gastgezin. Het was een gezin met drie kinderen, een hond en een kat. De ouders zaten helaas wel in een echtscheiding. Ik woonde in een dorpje aan de zuidkust met een treinstation, waardoor heel Engeland bereikbaar was.”

Twijfels

“Voor ik naar Engeland ging, heb ik wel mijn twijfels gehad. Naast de vragen: Zal het wel klikken met mijn gastgezin?, Gaan de kinderen me leuk vinden? En hoe gaan ze zich gedragen?, liep ik ook met het idee rond dat ik mijn eigen vertrouwde leven achter me liet en terug vanaf nul moest beginnen.

Deze zorgen zijn allemaal overbodig geweest! Ik had de klik met mijn gastgezin, had een hechte band met mijn host mum en heb een heel leuke tijd gehad met de kinderen, ook dankzij mijn inzet om hen een zo leuk mogelijk jaar te geven. Na enkele weken had ik ook een vriendengroep om me heen (in het dorp en zelfs in Londen) en wist ik welke cafeetjes en pubs leuk waren. Kortom, ik voelde me snel thuis.

Hoewel dit allemaal erg leuk was, zat ik wel midden in de scheiding van mijn gastouders. Daardoor werd ik soms in lastige posities geplaatst, maar ik ben er wel sterker door geworden.”

Volwassen geworden

“Ik heb heel veel ervaring opgedaan dankzij mijn jaar als au pair. Ik ben er volwassen geworden. Je draagt namelijk een grote verantwoordelijkheid door te moeten passen op drie kinderen. Ook heb ik geleerd wie ik zelf ben, wat ik van mezelf verwacht en wat ik wil doen met mijn leven. Serieuze zaken, dat besef ik, maar bovenal heb ik een ontzettend leuk jaar gehad waarin ik veel van Engeland heb gezien, de cultuur van dichtbij heb meegemaakt, vriendschappen voor het leven heb gesloten met mijn host mum, au pairvriend(inn)en en Engelse vriend(inn)en, en waarin ik zowaar een award in de wacht heb gesleept.

Als het kon, zou ik het allemaal nog een keer overdoen!”