Skip to main content

‘De heimwee blijft’

Vakantiewerk in Frankrijk

Rimke nam na haar middelbare school een tussenjaar en ging een poosje werken in de horeca in Frankrijk. Ze studeert op dit moment internationaal recht in Utrecht.

Tussenjaar

“Net als veel andere jongeren besloot ik om na mijn middelbareschoolperiode eerst een „tussenjaar” in te lassen. Om een leuk budget bij elkaar te sparen heb ik het eerste halfjaar gewerkt. Mijn vriend en ik hebben toen een camperbusje gekocht en dit opgeknapt met de hulp van onze handige vaders. Vervolgens zetten we koers richting Zuid-Europa. Met grote, grijze wolken achter ons legergroene campertje vertrokken we met het idee vijf maanden door Europa te trekken om zo veel mogelijk te zien.”

Blessures voor ons busje

“Helaas, het liep anders dan we hoopten. Ons prachtige busje bleek nogal blessuregevoelig te zijn. Niet alleen deed de schuifdeur het na vier dagen al niet meer, ook de versnellingsbak gaf in Noord-Frankrijk de geest. De oom van mijn vriend heeft ons toen, na een te lang verblijf in een snelweghotel, op een minitakelwagentje door half Frankrijk gesleept. Deze oom woont gelukkig in een prachtig Frans plaatsje, Cucuron genaamd. Daar bleek in de garage nog meer mis met ons busje. Een flinke duit geld was nodig om onze camper, Barrel, weer aan de praat te krijgen, maar daarna konden we weer verder!”

Vrijheid en werken

“We hebben prachtige kerken, kastelen en grotten gezien in Frankrijk. We hebben gewandeld in de Pyreneeën en gefeest in Lloret de Mar. Na een bezoek aan Barcelona besloten we terug te gaan naar Cucuron. Ons geld was door alle autoproblemen snel uitgegeven en nu moesten we eigenlijk noodgedwongen werken in het restaurant van een andere oom van mijn vriend. Maar deze maanden waren achteraf gezien net zo waardevol als de rest van de reis.

Ik werkte in de bediening en nam in het Frans (!) bestellingen op. De lokale bevolking was niet altijd onder de indruk van mijn uitspraak en gaf me dan graag ten overstaan van de rest van de gasten een lesje Frans. Gelukkig kon ik daarmee na de werkdag hartelijk lachen met mijn collega’s onder het genot van een glaasje plaatselijke wijn. Talloze nieuwe vrienden, ervaringen en vaardigheden heb ik aan deze reis overgehouden. Barrel hebben we verkocht, maar de heimwee naar Cucuron blijft!”