Skip to main content

‘Je ontmoet zo veel nieuwe mensen uit zoveel verschillende culturen!’

College in Budapest

Ingrid Jansen studeert economie en nam deel aan een uitwisselingsproject met Hongaarse studenten.

Boedapest

“Op 30 augustus was het dan eindelijk zover: mijn semester studeren in Boedapest begon. Bij aankomst werd ik op het vliegveld opgewacht door mijn Hongaarse huisgenootje met wie ik de volgende vijf maanden zou samenwonen. De volgende dag gaf ze mij meteen een rondleiding in Boedapest en liet ze me zien hoe het openbaar vervoer werkte.

Boedapest is een sfeervolle stad met een lange geschiedenis die nog steeds goed merkbaar is. Er zijn prachtige bezienswaardigheden en historische gebouwen. Ook zijn er verschillende winkelcentra en er is een grote variatie van restaurants en clubs/pubs. Bovendien is alles goed bereikbaar, ook ’s nachts, door het goed geregelde openbaar vervoer.”

Lessen in Hongarije

“Anders dan in Nederland begonnen mijn lessen er een week later en had ik de eerste week dus de mogelijkheid om Boedapest te ontdekken. Er werd die week veel door ESN (Erasmus Student Network) georganiseerd: een rondleiding door de universiteit die afgesloten werd met een traditionele Hongaarse volksdans, bezoekjes aan musea, rondleidingen door Boedapest en natuurlijk feestjes.

De tweede week begonnen mijn colleges. De colleges waren wel wat anders dan ik gewend was aan mijn eigen universiteit (UvA). Zowel de hoorcolleges als de werkgroepen waren in klaslokalen met maar dertig studenten. Ook volgde na je hoorcollege meteen je werkgroep en duurden de lessen langer. Er werd veel meer participatie verwacht tijdens de les en een deel van je cijfer hing hiervan ook af.”

Aanrader!

“Een uitwisseling raad ik iedereen zeker aan; het was een geweldige ervaring. Je ontmoet zo veel nieuwe mensen uit zo veel verschillende culturen. Het geeft je de mogelijkheid om je Engels te verbeteren en je leert veel over de cultuur en geschiedenis van het land zelf. Je wordt er ook zelfstandig van, omdat je eigenlijk “opnieuw” moet beginnen. Je moet nieuwe vrienden maken en je eigen thuis creëren. En juist dit allemaal maakt een uitwisseling een ervaring om nooit te vergeten.”