Skip to main content

‘Naast toffe dingen doen, is het ook steeds een nieuwe uitdaging op persoonlijk vlak’

Een eigen stem laten horen binnen de zorg

Er bestaan een hoop Europese subsidies die jou helpen bij het waarmaken van jouw buitenlandavontuur, maar ook lokaal is er van alles mogelijk! Valesca, Kelsey en Fleur zetten samen met andere jongeren en met Levvel een Jongerenparticipatieproject in de jeugdzorg op; als ervaringsdeskundigen gaan zij in gesprek met het bestuur van Levvel – de zorgorganisatie waar zij betrokken bij zijn.

Hoe het idee ontstond

‘’Het idee voor ons Jongerenpaticipatieproject, Levvel MEE (Met Eigen Ervaring), is ontstaan tijdens gesprekken met jongeren die al een tijdje betrokken zijn bij Levvel en actief meedenken. Het bestuur van Levvel krijgt nu advies van ons, zowel gevraagd als ongevraagd. We willen, samen met de andere jongeren uit het project, met eigen ideeën komen om onze verhalen te delen en onze stem te laten horen.’’

Podcast en video’s

Valesca: ‘’Ik ben vorig jaar begonnen met het maken van een reeks podcasts, waarin een host met andere jongeren in gesprek gaat over taboeonderwerpen.‘’

Kelsey: ‘’Ik ben zelf opgegroeid binnen een pleeggezin. Ik ben wel opgevoed door mijn biologische ouders, maar zij namen pleegkinderen (voor mij dus pleegbroertjes en -zusjes) in huis. Samen met andere jongeren heb ik video’s gemaakt waarin we onze ervaringen als “eigen kinderen” in de pleegzorg delen. Deze video’s worden ingezet tijdens bijeenkomsten voor (toekomstige) pleegouders en als trainingsmateriaal voor pleegzorgwerkers van Levvel.’’

Levvel MEE fotocamera

Getekend door het leven

Fleur: ‘’In ons project, genaamd ‘Getekend door het leven’, delen zowel jongeren als de medewerkers van Levvel persoonlijke ervaringen via hun tatoeages. Ik heb er foto’s en gedichten van gemaakt en ze samengebracht in een bundel.

Ik vind het enorm waardevol om mijn eigen ervaringen in te zetten bij Levvel MEE. Vooral als het gaat om wat ik zelf heb gemist in de zorg en wat ik graag anders had gezien. Maar ook wat ik juist fijn of goed vond, om dat proberen mee te nemen in projecten. Naast toffe dingen doen is het ook steeds een nieuwe uitdaging op persoonlijk vlak. We kunnen altijd leren en groeien. Ik ben echt trots op het tatoeageproject. Zowel op hoe we dit hebben neergezet, als op de jongeren die deelnamen.”

Groep jongeren bekijkt foto's

Meer weten over Jongerenparticipatieprojecten en hoe jij er een aanvraagt? Bekijk hier onze pagina waar we je er meer over vertellen!