Skip to main content

‘‘Ik kreeg een bepaald gevoel bij die stad en dacht: hier ga ik wonen.’’

Studie in Spanje

Melati (25) studeerde tijdens haar master een half jaar in Barcelona. ‘‘Tijdens mijn bachelor ging ik een semester naar Birmingham, Engeland. Dat was heel tof en daar had ik zo veel van geleerd, dat ik zoiets weer wilde doen. Ik hou van Spanje en tijdens een vakantie in Barcelona kreeg ik een bepaald gevoel bij die stad. Ik dacht: hier ga ik wonen.”

Melati in park in Barcelona

Wat doe ik mezelf aan?

‘‘Je wordt in het begin in het diepe gegooid, want je moet alles zelf uitvogelen. Ik vroeg me echt af: wat doe ik mezelf aan? Het semester was al begonnen en ik wist nog niet welke vakken ik had. Ik belde de universiteit, maar ze konden geen Engels en hingen gewoon op! Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen.

Tijdens een introductiedag ontmoette ik meteen andere mensen. Iedereen zat in hetzelfde schuitje en was op zoek naar contacten. Als je iemand aanspreekt, vindt diegene dat alleen maar leuk. Er werden veel events en tripjes georganiseerd voor buitenlandse studenten, maar ik heb vooral de Spanjaarden van mijn master ontmoet. We maakten voor de studie vaak field trips in de bergen, waarbij we een hele dag samen waren. Zo kregen we wel een band.’’

Field trip in Barcelona

Tranquilo

‘‘Ik heb kennis gemaakt met verschillende Spaanse culturen, want ik had vrienden uit Baskenland, Catalonië en Rioja en ze hadden ieder eigen gewoontes. Het tranquilo leventje in Spanje is heerlijk; laat opstaan, laat eten, laat alles. Ik had college vanaf 14.00 uur en dat vond ik wel chill, want ik ben niet echt een ochtendmens.

Teruggaan naar Nederland was vreselijk! Ik liet niet alleen de stad achter, maar ook mijn vrienden. Toen ik in de winter in het gure Nederland aankwam, wilde ik meteen terug. Dat heb ik een paar maanden later ook gedaan voor een weekend.’’

Studievrienden in Barcelona Het is het echt waard!

‘‘Ik heb veel vrienden en herinneringen gemaakt, maar leerde ook mezelf kennen. Ik weet nu dat ik graag verandering in mijn leven zie en niet lang op één plek kan blijven, dat ik goed ben in alleen zijn en dat ik makkelijk vrienden maak. Ook kan ik nu een beetje Spaans. Ik kan me redden in een restaurant en de weg vragen. Dat is iets hè.

Het geeft veel stress in het begin, maar je krijgt er zoveel voor terug. Het is het echt waard! Het was één van de leukste tijden in mijn leven.’’

Tips van Melati:

  • Neem contact op met de International Office van jouw school als je vragen hebt.
  • Je moet veel regelen, maar maak je niet druk: het komt allemaal goed en als het niet goed komt, komt het ook goed.
  • Word lid van groep-chats met andere Nederlanders als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een kamer, maar stel je ook open voor mensen met andere nationaliteiten.