Skip to main content

“Huh? Curaçao is toch geen Europa?”

Vrijwilligerswerk op Curaçao

Er zijn veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen op het Europese vasteland, maar voor de avonturiers die nog verder van huis willen gaan, zijn er ook genoeg opties. Op bijvoorbeeld Curaçao zijn er vrijwilligersprojecten waar je met Europese subsidie een bijdrage kunt leveren aan de samenleving. Arthur is een van de jongeren die dit Caribische avontuur is aangegaan.

Kinderen bij vrijwilligerswerk Curaçao

Een tussenjaar bij een naschoolse opvang op Curaçao

Nadat Arthur zijn middelbare schooldiploma had gehaald, wilde hij een tussenjaar doen. Arthur: “Ik zocht via de zoekportal van het European Solidarity Corps en kwam uit bij een naschoolse opvang op Curaçao. Ik dacht nog “Huh? Curaçao is toch geen Europa?” Naarmate ik verder las, raakte ik op slag verliefd. De cultuurshock, echt iets kunnen betekenen, het helpen van de kinderen… Ook het vooruitzicht om in de wijk van de opvang zelf te wonen, tussen de mensen en weg van de toeristen, leek me supertof! Ik heb nog dezelfde dag gesolliciteerd.”

Om half 1 ’s middags zijn de scholen op het eiland uit en komen de kinderen naar de opvang. Voor die tijd heeft Arthur de lunch geregeld en het middagprogramma voorbereid. “Ik neem het huiswerk met ze door, dat is bijvoorbeeld rekenen of Nederlands. Daarna houden we een creatief knutseluurtje en gaan we naar buiten voor sport en spel. Ik vind het belangrijk dat de kinderen een veilige plek hebben, waar ze even zichzelf kunnen zijn.”

Arthur helpt met huiswerk

Wie leert er van wie?

“Ik hoor van de ouders dat er voor de kinderen geen wereld bestaat buiten Otrabanda, de wijk van de opvang. Het contact met jongeren uit Europa laat ze zien dat er meer is dan alleen Otrabanda. Maar andersom… op de naschoolse opvang zijn de kinderen niet de enige die wat bijleerden hoor. Ikzelf merkte dat ik door de ervaringen op allerlei vlakken groeide. Uit mijn omgeving hoorde ik altijd verhalen van backpackers die ‘zichzelf tegenkwamen’ op reis. Dat leek mij zo’n onzin. Hoeveel wijzer kan ik nog worden? Heel erg veel, bleek.”

vrijwilligerwerk Curaçao: kind bij de opvang

“Vanwege mijn thuissituatie heb ik erg veel verantwoordelijkheidsgevoel. Dat zat me ook wel eens in de weg: ik pak ook verantwoording voor taken die niet de mijne zijn. Ik realiseerde me dat pas echt sinds ik in deze nieuwe omgeving was. Ook woonde ik voor het eerst op mezelf en leerde ik Papiaments! De nieuwe contacten, een nieuwe cultuur… ik raad een avontuur als dit aan iedereen aan. Ik ben van de stempel ‘eerst knoop doorhakken, daarna nadenken’. Ik wil zeker niet zeggen dat het geen grote beslissing is om voor langere tijd naar het buitenland te gaan. Maar als het goed voelt? Gewoon doen! Het komt vast goed en je leert er sowieso van!”

Tips van Arthur:

  • Onderschat niet hoe leerzaam en waardevol Europees Vrijwilligerswerk is.
  • Het is spannend om voor lange tijd naar het buitenland te gaan. Maar voelt het goed? Ga er dan voor!
  • Ga op zoek naar een leuke uitdaging! Welk project of welke activiteit spreekt jou aan?