‘Dit is te mooi om waar te zijn!’

Max (18) heeft na zijn middelbare school een tussenjaar genomen en vertrekt binnenkort naar IJsland om Europees Vrijwilligerswerk te doen. Hij vindt het spannend, maar nu al leuk!

 

Een tussenjaar

“Ik wist niet wat ik wilde studeren, dus daarom heb ik een tussenjaar genomen. Ik wilde niet een heel jaar alleen maar thuis zitten, want daar had ik echt geen zin in. Ik dacht als ik een tussenjaar heb, dan moet ik naar het buitenland. Ik was aan het eind van de middelbare school al een beetje aan het brainstormen wat ik wilde gaan doen. Eerst zat ik te denken aan au pair, maar toen heb ik met iemand gepraat die vertelde over Europees Vrijwilligerswerk. Ik heb het gegoogeld en het sprak me wel aan. Ik kwam uit bij het SIW, dat is mijn zendorganisatie. Ik ben naar een open dag gegaan, waar ze over allerlei verschillende soorten  vrijwilligerswerk praten. Daarna heb ik de hele database doorgezocht en mailtjes gestuurd, maar ik kreeg vaak geen antwoord terug, er was geen plek of ze hadden al een partnerschap met een ander land. Toen was de moed me eigenlijk wel in de schoenen gezakt. Maar twee maanden later kreeg ik ineens een mailtje van mijn mentor van het SIW. Er stond ‘‘we hebben een project in IJsland met kinderen’, precies de projectomschrijving van wat mij leuk leek om te doen. Ik dacht dit kan bijna niet, dit is te mooi om waar te zijn! Dus ik dacht ik ga nog één keer solliciteren en dan zien we het wel. Je kunt het altijd proberen. Toen ben ik uiteindelijk gekozen, dus dat was wel heel fijn!”

 

IJsland

“Ik ga werken op een school in IJsland, een basisschool. Daar help ik met de praktische vakken, zoals kunst, sport en koken. Daar zijn ze iets actiever mee in IJsland dan in Nederland. In de pauzes moet ik met de kinderen naar buiten en buiten school zijn er activiteiten zoals film-, sport- en spelavonden. Ik werk graag met kinderen en sport en kunst vind ik leuk. IJslands is wel echt een moeilijke taal. Er is echt geen touw aan vast te knopen. Maar ik maak me daar geen zorgen om, want ze praten allemaal goed Engels. Ik heb heel veel zin om daar te zijn, om onderdeel uit te maken van de bevolking. Ik zit in een dorp met 500 inwoners, ik denk dat het heel betrokken is. Na mijn vrijwilligerswerk hoop ik dat ik hartstikke blij ben dat ik het heb gedaan en dat ik die ervaring die ik daar opdoe mijn hele leven kan meenemen!”

 

Tips & Tricks

“Ik zou aanraden om veel contact te zoeken met mensen die er verstand van hebben. Ik heb een mentor via het SIW, maar het is ook belangrijk om veel contact te hebben met je gastorganisatie. Skype-gesprekken zijn sowieso heel goed. Daar haal je het meeste uit, dan wordt alles duidelijk. Het is dan ook fijn voor je zend- en gastorganisatie dat ze aan jou merken dat je er mee bezig bent. En ik vind het ook heel leuk dat ik merk dat mijn Engels veel verbeterd is sinds mijn eerste Skype-gesprek. Toen zat ik alleen maar te eh-en, maar nu gaat het eigenlijk al vanzelf.”