Skip to main content

“Eigenlijk wilde ik graag naar Rusland op vakantie”

Europees Vrijwilligerswerk in Transsylvanië

Jana (21) waagde de sprong in het diepe en vertrok voor een aantal maanden naar Roemenië! Wij spraken haar net voordat ze aan haar grote vrijwilligerswerk-avontuur begon…

Van vakantie naar vrijwilligerswerk

“Ik ben net afgestudeerd aan de Fontys lerarenopleiding in Sittard en ik wil hierna nog naar de universiteit. Maar wat ik precies moet gaan doen, geen idee. Ik hou van geschiedenis, maar twijfel nog of dat echt geschikt is en ik denk dat lesgeven niet iets voor heel mijn leven is. Eigenlijk wilde ik graag naar Rusland op vakantie. Ik ging zoeken op internet en kwam via een Facebook-advertentie die ik daarna kreeg terecht op de site van UCDean. Daar stond ook een kopje “vrijwilligerswerk” en dat staat natuurlijk goed op je cv. Ik ben vrij impulsief, en zo ben ik hiervoor gegaan. Al denk ik nu net voor vertrek, waar ben ik aan begonnen!?”

“Van Europees Vrijwilligerswerk had ik trouwens nog nooit gehoord en de voornaamste reden dat ik ervoor ben gegaan, is dat het bijna geen geld kost. Met een vergoeding is het toch makkelijker te doen. Als je bijvoorbeeld naar Afrika gaat kost het echt handenvol geld.”

Roemenië

“Het project waar ik aan ga werken is met kinderen, bij een organisatie die een jeugdhuis wil opzetten met activiteiten. Ik mag er waarschijnlijk ook Engelse les geven, iets over Nederland vertellen aan de mensen daar en mijn cultuur delen. Meer verbondenheid met de rest van Europa, dat is waar ze voor gaan. Ik ben heel benieuwd hoe dat is, om mensen die nog niet veel hebben gezien van de wereld een nieuwe cultuur te laten meemaken.”

“De komende maanden verblijf ik in een stadje met 34000 inwoners: Sighisoara in Transsylvanië. Volgens de legende het stadje waar Dracula geboren is! Samen met 20 andere vrijwilligers, waarvan 2 meisjes uit Nederland, woon ik in een huis. Met de twee Nederlandse meiden heb ik al kennisgemaakt, eentje gaat samen met mij naar Roemenië vliegen.”

Wat kun je verwachten?

“Ik heb niet echt verwachtingen, alleen dat het me waarschijnlijk best gaat tegenvallen. Met twintig mensen in een huis wonen, maar één keuken om met zijn allen te delen. Ik ga voor het eerst op mezelf wonen en dat vind ik best wel eng.”

“Mijn eerste les in flexibel omgaan met nieuwe situaties heb ik in Nederland in ieder geval al gehad. Zo wist ik pas twee of drie weken dat ik op 1 oktober ging vertrekken. Dat had ik heel graag eerder willen weten want mijn moeder is nu op vakantie in Afrika.”

Mee terug nemen

“Als ik terugkom wil ik weten wat voor vervolgstudie ik wil gaan doen! Een andere omgeving en een andere cultuur, ik hoop dat die me een andere visie op mijn eigen leven geven. Er lijken me zoveel dingen leuk. Ik hoop een passie te vinden. En ik heb heel veel zin om het land te ontdekken, dit is de eerste keer dat ik op eigen houtje de wereld ga ontdekken. De afgelopen tijd heb ik al veel opgezocht, zo is er in Boekarest heel groot paleis dat ik wil zien en zal ik ook via de organisatie op stedentrips gaan in de buurt.”