Skip to main content

In 2024 is Gent de Europese Jongerenhoofdstad, amai! Deze titel krijgt de stad, omdat Gent aandacht besteedt aan het versterken en betrekken van jongeren. De gemeente gaat samen met Gentse jongeren projecten ontwikkelen, zoals een lokaal traject rond de verkiezingen en het stemrecht vanaf 16 jaar, een urban sports en culture festival en een youth hub in het hart van de stad.

Waarom naar Gent?

GO Europe ging eens op onderzoek uit waarom je deze stad nou gezien moet hebben. We hebben hieronder maar liefst tien redenen voor je opgesomd. Gaat jouw volgende buitenlandavontuur hier beginnen?

1. Je kunt alles te voet doen

Het centrum is heel compact, waardoor alles op loopafstand van elkaar is. Ideaal! De stad Gent heeft ook de grootste voetgangerszone van België.

2. Een bruisende studentenstad

Terrasje in Gent

Het is natuurlijk niet voor niets de Europese Jongerenhoofdstad van 2024. Gent telt wel meer dan 80.000 studenten. Doordat er zoveel studenten wonen, is er ook veel te beleven. Er zijn veel leuke cafés en er zijn jaarlijks veel openbare evenementen in de stad. Gent is niet alleen leuk om een keertje te bezoeken, maar het is dus ook zeker een aanrader als je een tijd in het buitenland wilt studeren en niet ál te ver weg wilt gaan. Kijk hier hoe je een studie in het buitenland aanpakt: Studeren in het buitenland: Nuttige adviezen en informatie (go-europe.nl).

3. Het is voor ons wel heel dichtbij

Geen reden om niet te gaan, want je bent er zo! Vanuit Amsterdam is het maar 2 uur en een kwartiertje met de trein. Ook een goed idee om dus hierheen te gaan als je een DiscoverEU Pass hebt gewonnen.

4. Van middeleeuwse kunst tot street art

Street art in Gent

In Gent zijn verschillende vormen van kunst te vinden met voor ieder wat wils. Bij het Museum voor Schone Kunsten kun je schilder- en beeldhouwkunst bewonderen van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw en voor moderne kunstliefhebbers is een bezoek aan het Design Museum zeker de moeite waard. Ook is er veel street art te vinden. Er is zelfs een tour die je zelf kunt lopen met een kaart die op verschillende punten in de stad af te halen is.

5. Stad van water

Je vindt er de rivieren de Schelde en de Leie. Wil je een keertje niet lopen? Ga bootje varen over de Leie, de rivier die dwars door het prachtige oude centrum loopt. Vanaf het water ziet alles er weer heel anders en supermooi uit! De gids vertelt ook over de interessante geschiedenis van de stad en hoe belangrijk deze rivier toen was. Tijdens de Gouden Eeuw kwamen schepen namelijk het centrum binnen via de Leie en vond je aan de kades de pakhuizen, waarvan je nu nog steeds de prachtige gevels langs de rivier kunt zien.

6. Lichtstad

Gent lichtstad

Diezelfde gevels zijn ’s avonds prachtig verlicht, supermooi om hier een een avondwandeling te maken dus.

7. Super duurzame stad

We zeiden al dat Gent de grootste voetgangerszone van België heeft, maar het heeft ook het grootste autoluwe centrum van Europa, wat betekent dat hier geen auto’s mogen rijden. Daarnaast heeft de stad een vernieuwend klimaatplan én is het veggiehoofdstad van Europa. Wat dat inhoudt? Ze hebben het grootste aantal vegetarische restaurants per inwoner!

8. Belgisch bier

Belgisch bier

België staat bekend om veel bier en dat geldt ook voor Gent. De Gentse Gruut is één van de biertjes die er vandaan komt. In het centrum vind je ook biercafés, dus de bierliefhebbers kunnen hier losgaan.

9. Lekker eten

Je vindt hier veel culinaire hoogstandjes. Zoals je hierboven al kon lezen is Gent veggiehoofdstad van Europa, maar er zijn ook veel andere hoogstaande restaurants te vinden. En, last but zeker not least: er zijn een hele hoop chocolatiers waar de ware zoetekauw kan inslaan.

10. Veel historie

Kasteel van Gent

Naast de mooie oude panden langs het water en in de rest van het centrum, vind je er Gravensteen, een middeleeuwse burcht die nog helemaal in tact is. Je kunt hier een interessante audio tour volgen waarbij je hoort hoe de stad vanuit hier beschermd werd en wat er allemaal gebeurde binnen de muren van het kasteel. Bovenop heb je ook een mooi uitzicht over de stad.

Hoe regel je dat, een buitenlandavontuur?

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om de stad te verkennen en zit je met vragen? Geen zorgen! WhatsApp, mail, DM of bel ons en we helpen je graag verder op weg.