Skip to main content

‘Met een groep van 15 internationale jongeren hebben wij de vloer van een 13e eeuwse kerk gerestaureerd’

Internationaal vrijwilligerskamp in Frankrijk

Miriam deed vrijwilligerswerk in Frankrijk. Tijdens een internationaal vrijwilligerskamp restaureerde ze met een groep jongeren een 13e eeuwse kerkvloer.

Vlakbij Parijs

“Ik heb via SIW Internationale Vrijwilligersprojecten deelgenomen aan een internationaal vrijwilligerskamp voor jongeren in Fontenay-Le-Vicomte, een klein dorp in de buurt van Parijs. Ik was toen achttien jaar en was nog nooit alleen op een project in het buitenland geweest. Ik wilde graag naar Frankrijk omdat de taal en cultuur mij aanspraken en ik graag in Europa wilde blijven.”

Naar de kerk…

“Met een groep van zo’n 15 internationale jongeren uit Zuid-Korea, Marokko, Servië, Duitsland, Tsjechië, Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk hebben wij de vloer van een 13e eeuwse kerk in Fontenay-Le-Vicomte gerestaureerd. Stoer werk was dat: we mochten vloertegels uitbeitelen, cement storten en nieuwe tegels leggen. In de avonden deden we vaak leuke dingen: etentjes met de buurtbewoners, sightseeing in de buurt of petanque (jeu de boules) spelen met de buurtbewoners. In de weekenden hadden we meer tijd om erop uit te trekken. Zo zijn we een dag naar een kasteel in de buurt geweest en hebben we Parijs natuurlijk gezien.”

Rare Fransen..?

“Ik vond de Fransen, in tegenstelling tot sommige Nederlanders, erg gastvrij en vooral bourgondisch. De buurtbewoners waren erg blij met onze komst en ons werk. We werden al snel herkend op straat. Er kwam zelfs een journalist die een stuk over ons wilde schrijven voor de lokale krant. We werden warm onthaald door de burgemeester van het dorp, die ons had uitgenodigd voor een welkomstborrel bij hem thuis. Aan het eind van het project werd er zelfs een afscheidsdiner voor ons georganiseerd door een groep buurtbewoners.”

Internationale vriendschap

“Ik heb tijdens het vrijwilligerswerk een hechte band opgebouwd met de vrijwilligers uit Duitsland en Servië en ook contact met hun onderhouden. Zo is een Duitse vrijwilliger nog een aantal keren bij mij op bezoek geweest in Nederland en heb ik met de Servische kennissen tijdens één van mijn vakanties in Polen afgesproken.

Ik raad alle jongeren aan om gebruik te maken van dit soort buitenland ervaringen. Het is een goede manier om jezelf op persoonlijk vlak te ontwikkelen, om te gaan met andere gewoonten en om internationale vrienden te maken. Kortom, dit zijn leuke ervaringen die je leven verrijken!”