‘Het is heel fijn om iemand een glimlach op diens gezicht te kunnen geven.’
Stappen (zetten) met een Solidariteitsproject
Wie zich af en toe in het Rotterdamse uitgaanscircuit vertoont, heeft Anouk en Jara misschien weleens gespot. Ze zijn de oprichters van ‘De Veilige Nacht’, een Solidariteitsproject dat ervoor zorgt dat iedereen zich op zijn gemak voelt op de dansvloeren van Rotterdam. “We merken dat veel jongeren zich onveilig voelen in het nachtleven. Dat is zo zonde, want het biedt zoveel plezier, verbinding en ruimte voor groei. Hier moet echt iets aan gedaan worden!”
Een veilige uitgaansavond voor iedereen
Anouk: “We startten ons project, omdat ons opviel hoe veel jongeren zich onveilig voelen tijdens het uitgaan, bijvoorbeeld door discriminatie of seksuele intimidatie. Wij vinden dat zonde, want het nachtleven kan ook zoveel plezier en vrijheid bieden. Dus willen we een verschil maken.”
Jara: “Het idee voor De Veilige Nacht was geboren: een awareness team van herkenbare crewleden op de dansvloer die aanspreekbaar zijn voor iedereen. Onze crew, ook wel ‘Floor Angels’ genoemd, is zichtbaar aanwezig in roze shirts. We zijn er om je te helpen, of om gewoon even met je te praten. Soms is een glimlach of een simpele ‘gaat het goed met je?’ genoeg om iemand een veiliger gevoel te geven.”
Anouk: “De ene keer gaat het om iets kleins, zoals iemand die zijn vrienden kwijt is. De andere keer helpen we iemand die lastiggevallen wordt. Zo maken we het nachtleven toegankelijker en veiliger voor iedereen.”
Stappen zetten met een Solidariteitsproject
Jara: “Het runnen van een Solidariteitsproject als De Veilige Nacht is intensief, maar ook erg leerzaam. De subsidieaanvraag bij het European Solidarity Corps pushte ons om nog beter na te denken over de doelen van ons project. We leerden door de subsidieaanvraag echt om met structuur en langetermijnplannen te werken, iets waar je normaal als jongere niet zo mee bezig bent. Het was uitdagend, maar het gaf ons ook zelfvertrouwen en de ruimte om nieuwe plannen te maken.”
Anouk: “Doordat de subsidieaanvraag werd goedgekeurd, kregen we de financiële middelen om ons project echt uit te breiden. We konden ons richten op onze naamsbekendheid. We maakten een campagnevideo, een website, en organiseerden events. Daardoor ontmoetten we de juiste mensen in de uitgaansscene, die ons de kans gaven om te werken aan de sociale veiligheid in hun clubs en op hun festivals.
In de tijd op de dansvloer leren we veel. We moeten dealen met allerlei uitdagingen en veel schakelen. We proberen onze crew altijd aan te passen op de doelgroep. Als je naar een techno-event gaat, krijg je met andere uitdagingen te maken dan op een hiphopfeest of in een queerbar.”
Jara: “En ook van de bezoekers krijgen we veel terug. In het begin droegen we zwarte shirts. We kregen van het publiek te horen dat we niet goed zichtbaar waren. Dat losten we op door roze shirts en lichtgevende armbanden aan te schaffen. Ook horen we vooral veel lovende reacties. Mensen stappen net wat sneller op ons af dan op de beveiliging, omdat wij laagdrempeliger zijn. En het is heel fijn om iemand een glimlach op diens gezicht te kunnen geven.”
Impact maken op jouw manier
Anouk: “De Veilige Nacht laat zien dat er vele manieren zijn om met een Solidariteitsproject impact te maken in je omgeving, ook via het nachtleven. Ik raad jongeren aan om te onderzoeken wat je met deze subsidie kan. We hebben veel leeftijdsgenoten, die ook hele toffe ideeën hebben. Tegen hen zeggen we constant: ga eens naar het European Solidarity Corps kijken!”
Meer weten Solidariteitsprojecten en hoe jij er een aanvraagt? Bekijk hier onze pagina waar we je er meer over vertellen!