Skip to main content

‘Londen verrast je elke week’

Stage lopen bij de Nederlandse ambassade in Londen

In februari 2018 begon Suzanne (25) aan het laatste deel van haar afstuderen: een stage in het buitenland, bij de Nederlandse ambassade in Londen. De studente uit Utrecht heeft een bachelor Postcolonial & Gender Studies op zak en volgt nu de master Interculturele Communicatie.

Stage in Londen

“Ik wilde altijd al weten hoe een ambassade in elkaar zat, dus toen deze vacature vrijkwam heb ik meteen gereageerd. De stage duurt vijf maanden.

Mijn taken zijn heel divers. Ik werk op de communicatieafdeling en ben betrokken bij veel evenementen en de sociale media daaromheen. Verder ben ik op evenementen vaak de huisfotograaf, wat een heel leuke manier is om betrokken te zijn bij verschillende aspecten van de ambassade. Ook is het de perfecte manier om interessante mensen tegen te komen. Ik hou dagelijks de sociale mediakanalen bij, help om de website up-to-date te houden en spring bij waar nodig.”

Ik wilde altijd al eens in het buitenland werken en wonen, dus het was een gerichte keuze om over de grens een stage te zoeken.

Gelijk op mijn plek

“Vanwege mijn interesse in andere talen en culturen wilde ik altijd al eens in het buitenland werken en wonen. Het was dan ook een gerichte keuze om over de grens een stage te zoeken, omdat ik tijdens mijn studie graag nog naar het buitenland wilde. Het is mijn wens om zo veel mogelijk ervaringen op te doen in andere landen; misschien dat ik me daarom ook meteen op mijn plek voelde in Londen. Een kamer had ik voor vertrek al gevonden en ook op mijn werk voelde ik me snel thuis.

Wat ik het leukste vind aan Londen? Dat je je elke keer blijft verbazen. Elke wijk is totaal anders, het lijkt alsof je telkens weer in een nieuwe stad loopt als je een andere wijk inloopt. Die diversiteit maakt het een heel leuke stad om er te wonen. In één weekend heb je namelijk geen tijd om al die leuke en bijzondere plekken te ontdekken. Nu ik een paar maanden in Londen woon heb ik een veel beter beeld gekregen van de stad en van haar grootsheid. Ondanks dat ik met weinig verwachtingen naar Londen ben gekomen, kan ik zeker zeggen dat ik optimaal geniet.”

Nederlandse collega’s

“Aangezien ik op de Nederlandse ambassade werk, zijn al mijn collega’s Nederlands. Ik praat alleen Engels met mijn Britse stagebegeleider. Met de andere stagiaires heb ik elke dag contact; we vormen een hechte groep, we houden samen pauze en in de weekenden gaan we met elkaar op stap. Omdat ik in zo’n Nederlandse bubbel zit kom ik niet echt in contact met Londenaren, wat wel jammer is. Wel heb ik veel contact met stagiairs van bijvoorbeeld de Duitse en Finse ambassade; dat is ook super leuk en interessant.

Geniet, want de tijd gaat super snel!

Door de drukte van mijn stage en de leuke groep stagiairs heb ik eigenlijk geen contacten buiten de stage om, maar daar heb ik ook geen behoefte aan. Ook komen er regelmatig vrienden langs uit Nederland, dus ik kom tijd tekort. Een tip voor iedereen die een buitenlandervaring op gaat doen: geniet, want de tijd gaat super snel!”