Skip to main content

“Je wordt hier echt als persoon gezien in plaats van een nummertje”

Studeren in Denemarken

Jelmer (25) zit in het afstudeerjaar van zijn studie Business language en IT-marketing communication in… Denemarken!

Studeren in Denemarken

“Ik woon al 3 jaar in Denemarken en volg hier mijn complete studie, aan het University College Syddanmark. Toen ik nog in Nederland woonde werkte ik in een speelgoedwinkel en had ik geen idee wat ik met mijn leven wilde. Ik heb een poosje niet gestudeerd, maar uiteindelijk gaf die baan me toch de inspiratie om een grote stap te zetten en in het buitenland te gaan studeren.

De Deense manier van onderwijs en leren past beter bij mij.

De focus ligt hier meer op samenwerken door middel van groepsprojecten, er worden regelmatig gastcolleges gegeven door mensen uit het bedrijfsleven en er ligt meer focus op je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt hier echt als persoon gezien in plaats van een nummertje, dat vind ik fijn.”

Een beetje Deens

“Ondertussen voel ik me toch wel een beetje Deens. Ik spreek de taal, heb een leuke en leerzame bijbaan en ik heb eigenlijk geen heimwee meer. Natuurlijk is het leuk om mijn ouders en familie in Nederland zo af en toe te zien, maar ik heb hier een vriendengroep opgebouwd en woon samen met mijn vriendin.

Denemarken is ook een fijn land om in te wonen. Ik kon me vrij makkelijk aanpassen omdat er niet heel veel cultuurverschillen tussen Denemarken en Nederland zijn. Wat wel anders is, is dat Denen werk en privé strikt gescheiden houden en hier veel waarde aan hechten. Winkels en bedrijven gaan vaak om 4 uur ’s middags al dicht en mensen nemen de tijd voor elkaar. Er is weinig tijdsdruk en het is prettig dat er overal tijd voor je wordt genomen. Studeren en wonen in het buitenland heeft mij in elk geval veel gebracht.”

Een ervaring als deze kan voor iedereen een eye-opener zijn!


Jelmers tips voor studeren in het buitenland

  • Leer de taal zo snel mogelijk. Dit maakt het contact prettiger en opent vele deuren, wat je helpt om je sneller thuis te voelen.
  • Vind een bijbaantje. Een goede manier om nieuwe vrienden en kennissen te ontmoeten!
  • Pas je aan aan de cultuur. Probeer je nieuwe thuisland niet als vakantiebestemming te zien, maar echt als jouw nieuwe thuis. Er zullen dingen anders zijn dan je gewend bent, dus pas je een beetje aan. Je hoeft echter je Nederlandse cultuur niet compleet te vergeten; bouw je eigen cultuur met het beste van beide landen.
  • Regel zo veel mogelijk papieren voor je vertrek. Denk aan je inschrijving voor de universiteit, afsluiten van verzekeringen, een kamer zoeken… Dit soort dingen kunnen tegenwoordig makkelijk online en vooraf, wat je een heleboel rompslomp en problemen bespaart als je op je nieuwe woonplek komt. Dan kun je je tijd wel beter gebruiken.