Skip to main content

‘Er is zoveel meer dan Hollandse stamppot!’

Studeren in Finland

Diede (22) studeerde bijna een half jaar in Joensuu in Finland. Nu ze weer terug is in Nederland denkt ze nog vaak terug aan haar mooie avontuur.

Geen gemengde huizen

“Zodra ik hoorde dat ik een deel van de keuzeruimte van mijn bachelor kon besteden aan studeren in het buitenland heb ik geen moment getwijfeld, ik wilde weg! Al snel viel de keuze op Finland, een land wat toch bekend staat om zijn goede onderwijs. Als onderwijskundige in spé leek het me daarom leuk om dit een keertje zelf mee te maken.

Zo vertrok ik in augustus, met een enorme hoeveelheid bagage (want ja, wat pak je in voor ruim vier maanden in een ander land?), naar mijn nieuwe thuis voor de komende maanden. Eenmaal aangekomen werd ik opgepikt door een Finse studente die mij naar mijn nieuwe kamer bracht. Ik woonde in een studentenhuis met vier andere meiden, een Finse, een Russische en twee Iraanse meiden. Tot mijn verbazing waren gemengde huizen niet echt in in Joensuu.

Hilarische taferelen

Binnen no time ontdekte ik dat het complex waar ik woonde vooral behuisd werd door andere buitenlandse studenten. Zo zat ik een week later in mijn huiskamer te eten met een Fransman, een Koreaan, een Poolse en mijn twee Iranese huisgenoten. Hier merkte ik voor het eerst hoe veel culturen van elkaar kunnen verschillen. Engels bleek vooral voor de Koreaan nog lastig, waardoor we soms wat miscommunicatie hadden. Ook tafelmanieren bleken niet universeel, dat leverde hilarische taferelen op. Desondanks was het ontzettend leuk om meer van elkaar te leren. Je krijgt ineens vragen waar je nog nooit over na hebt gedacht, zoals of je even je uitgebreide visie op het voormalige koningshuis van Iran wilt geven, of wat je het leukste vind aan Zuid-Korea.

De Finse cultuur

Toch was het zeker aan het begin behoorlijk wennen. De Finse cultuur hecht veel waarde aan personal space. Daardoor moet je niet gek opkijken dat je rustig drie kwartier verdwaasd rond kan fietsen, zoekend naar de supermarkt, voordat iemand je komt vragen of je de weg misschien niet kan vinden. Ook was het zeker in het begin lastig dat je niemand om je heen hebt die je goed kent.

Desondanks was ik al snel helemaal gewend aan het Finse leven en zijn de 4,5 maand voorbij gevlogen. Ik volgde interessante vakken, die mij een heel ander beeld gaven van onderwijs dan dat ik tot nu toe had. Maar hetgeen wat mij het meest is bijgebleven, is dat ik vooral heel veel bijzondere mensen ontmoette, waar ik leuke dingen mee meemaakte.  Zo ontdekte ik hoe mooi Finland is, reisde ik naar diverse buurlanden (Rusland, Estland, Zweden) om deze ook te ontdekken en maakte ik heel veel leuke dingen mee met mijn nieuwe internationale vrienden. Van sauna-avondjes, een echte Amerikaanse Thanksgiving, language cafés waar je nieuwe talen kunt leren en veel etentjes, waarin ik ontdekte dat er zoveel meer is dan Hollandse stamppot.

Internationale familie

Mijn Erasmus tijd was een groot feest, maar ook vooral een periode waarin ik ontzettend veel heb geleerd over mijzelf en de wereld. Je leert alleen stand te houden in een land waar je niemand kent, ontdekt dat de wereld heel veel groter is dan je dacht en sluit hechte vriendschappen met mensen uit de hele wereld. Het afscheid was dan ook zwaar, want je tijdelijke internationale familie vertrekt weer naar alle windrichtingen.  Toch denk ik nog vaak terug aan de fantastische mensen, de sauna (het liefst met als afsluiting een duik in een ijskoud meer) en alle mooie avonturen, een ervaring die ik nooit meer zal vergeten!”