Skip to main content

‘Je maakt vrienden uit alle hoeken van de wereld, zelfs als er grote cultuurverschillen zijn’

Studeren in Hamburg

ArtEZ-studente Melanie (21) studeerde een half jaar op de HAW in Hamburg als onderdeel van haar studie. Ze koos hier voor de richting Book Illustration.

“De keuze voor Hamburg was eigenlijk impulsief. Ik wist weinig over de school, maar ik zag Hamburg als een miljoenenstad die lijkt op Berlijn en ik vind Berlijn heel tof. Uiteindelijk bleek dat de school onwijs goed aangeschreven staat!”

Cultuurshock

“Mijn Hamburg-avontuur begon goed met een introductieweek. Samen met 200 andere studenten van verschillende opleidingen en uit alle hoeken van de wereld ontdekte ik de stad. Voor ik het wist had ik een internationale vriendengroep. Dat gaat heel snel, omdat iedereen daar alleen komt en met hetzelfde doel.”

Er werd me verteld dat Duitsers stug of onvriendelijk zijn. Maar ze zijn juíst open en gezellig! Als ik één iemand de weg vroeg, kwam de hele straat helpen.

Tegelijkertijd waren de eerste weken hectisch voor Melanie. “Het niveau op de HAW lag hoger dan ik gewend ben van mijn studie in Nederland. Het samenstellen van mijn vakkenpakket bezorgde stress en het schakelen naar het Engels vrat energie. Daarbij was mijn leven in het dorpachtige Zwolle het tegenovergestelde van het drukke Hamburg. Geloof het of niet, maar ik ervaarde een cultuurshock in Duitsland.”

Hamburg: rauw én internationaal

Al snel had Melanie de smaak van het exchangeleven te pakken. “In mijn vrije tijd zocht ik vaak cafeetjes op en ging ik uit met mede-internationals. We gingen graag op ontdekkingstocht in de diverse Stadtteile van Hamburg: van een Deense wijk met dure woonwinkels tot een artistieke wijk vol gave graffiti. Soms gingen we expres helemaal naar de andere kant van de stad met de metro. Hamburg is een van de weinige steden met een meer in het stadshart. Je kan hier goed chillen of kanoën. Verder heeft de stad een rauwe artistieke sfeer, daar hou ik wel van.”

Het studeren in Hamburg was pittig, maar enorm leerzaam. Hier kon ik veel meer binnen mijn vakgebied experimenteren dan in Nederland.

Persoonlijke ontwikkeling

“Ik ging voor het eerst een lange tijd naar het buitenland én voor het eerst op mezelf wonen. Mijn insteek was dan ook om me op persoonlijk gebied verder te ontwikkelen. Dat is zeker gelukt. Ik ben zelfstandiger en reis veel sneller ergens alleen naartoe. Waarschijnlijk ga ik mijn master ook in het buitenland doen. Mijn wereld is letterlijk en figuurlijk verbreed!”

Tips van Melanie:

  • Gewoon doen! Ook al klinkt het cliché. Je gaat er geen moment spijt van krijgen.
  • Verdiep je in de plek waar je naartoe gaat om er het maximale uit te halen.
  • Ga er open in, laat het over je heen komen en zie de kans om in het buitenland te studeren als een nieuwe start. Op die manier ga je er waardevolle dingen uit halen.