Skip to main content

‘Ik heb hier geleerd dat stress nergens voor nodig is!’

Studeren op Malta

Beaudine (20) studeert Communicatie- en Informatiewetenschappen en is net begonnen aan een minor via Erasmus+ op Malta. Haar reis voldoet volledig aan haar verwachtingen en ze heeft nu al veel zin in de komende maanden.

Luxe universiteit

‘Ik zit in het laatste jaar van mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappenen de helft daarvan is profileringsruimte. In deze profileringsruimte mag je zelf kiezen wat je wilt gaan doen: ik koos voor een study abroad. Maar waarom Malta? Wat ga je dan precies doen? Dat zijn vragen die ik veel te horen kreeg. Nou, ik ben dus aan het studeren. Ik volg vakken van de bachelor Communications en wat extra vakken buiten mijn vakgebied, zoals Spaans en Fotografie. Ik woon op de University Residence: een complex waar bijna iedere internationale student verblijft, met de luxe van een zwembad, jogging track, bar, tennisbaan, shuttle bus en schoonmaaksters!

Een half jaar genieten

Voordat ik vertrok, verwachtte ik vooral dat ik heel veel vrije tijd zou hebben. Ik hoorde van iedereen die op Erasmus geweest was dat de leraren het allemaal niet zo serieus namen en dat ze je vooral wilden laten genieten van je ervaring. Ik ben een nogal georganiseerd persoon en plan altijd zoveel activiteiten in dat ik bijna geen vrije tijd heb. Dat zou nog vreemd gaan worden; ineens tijd hebben. Ik verheugde me er wel erg op. Een half jaar genieten van de zon, internationale mensen, feestjes…

Serieus studeren

Eigenlijk voldoet Malta precies aan mijn verwachtingen. Het weer is hier heerlijk! Ik heb inderdaad veel vrije tijd, maar ik moet mijn vakken toch iets serieuzer nemen dan dat ik had verwacht. Vooral mijn vak Journalism vergt tijd, omdat ik elke week een artikel moet schrijven. Van tevoren heb ik me voorbereid door vakken te kiezen en een motivatiebrief te schrijven voor de University of Malta. Grappig genoeg heb ik bijna alle vakken moeten veranderen toen ik hier aankwam, doordat ze bijna allemaal overlap hadden. Dat is wel een ding wat ik geleerd heb over dit eiland: ze doen niet echt aan organisatie. De bussen komen opdagen wanneer ze willen, net zoals de leraren. Dat mijn vakken vaak overlap hadden en dat ik er daardoor veel niet meer kon volgen, verbaasde me dus niet heel erg. Het biedt in ieder geval weer nieuwe kansen: ik kan nu bijvoorbeeld Spaans leren, iets wat ik al langer heel graag wil.

Minder gestresst

Ik vind het heerlijk dat ik zoveel leer over andere culturen. Klein voorbeeld: in Canada gebruikt niemand Whatsapp. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik dacht dat Whatsapp wereldwijd was. Daarnaast gaat mijn Engels super snel vooruit en leer ik het zoveel beter spreken hier. Ik weet zeker dat ik na mijn Erasmus ervaring relaxter naar dingen zal kijken, omdat ze hier in Malta gewoon geen stress kennen. Ik heb hier geleerd dat alles wel op z’n plekje valt, dat stress nergens voor nodig is. Ook al past het niet helemaal in de Nederlandse levensstijl, denk ik wel dat ik minder gestresst ga zijn.

Ik ben nu al (ik ben hier pas drie weken) zoveel zelfstandiger en proactiever. Niemand gaat mij hier helpen met het maken van vrienden en het oplossen van problemen. Dit moet ik allemaal zelf doen. Ik merk dat mijn drempel van op mensen afstappen en om hulp vragen al veel lager is.

Kortom: ik kan alleen maar positief spreken over mijn ervaring tot nu toe! Ik denk dat deze alleen nog maar beter gaat worden nu ik mijn plekje hier gevonden heb en het alleen maar warmer zal worden! De vrienden die ik gemaakt heb, voelen al als een soort grote familie en ik denk dat dit voor de toekomst alleen maar heel positief is. Ik heb nog veel reiswensen en ik weet in ieder geval dat ik bij deze mensen altijd welkom zal zijn!’