Skip to main content

‘Ik ben veel zelfstandiger geworden’

Summerschool in Oostenrijk

Yang Yang Cai (17) is een zeer talentvolle pianiste en doet dit jaar eindexamen gymnasium. In 2013 werd zij tweede tijdens het Prinses Christina Concours in Den Haag. Zij was onder andere te gast bij „De Wereld Draait Door” en is al diverse keren op Radio 4 te horen geweest. Toen ze 15 jaar was, ging ze naar een summerschool in Oostenrijk.

Muziek in Salzburg

“Ik was te jong om alleen te reizen, dus brachten mijn ouders me van Nederland naar Oostenrijk. Na een tocht van 10 uur en ruim 1000 km zag ik in de verte eindelijk Salzburg, de plaats van bestemming. Het was een zaterdag, ongeveer 25 graden warm en de stemming zat er goed in. Wat mij opviel, was dat het er wemelde van muzikale, inspirerende mensen die allemaal een masterclass kwamen volgen, of het nou om viool, piano of een ander instrument ging. We hielden allemaal van muziek.

De aanmelding ging gepaard met een enorme wachtrij en opgewonden medestudenten omringden me. Wat vond ik het spannend! Na drie kwartier wachten was ik eindelijk ingeschreven en kreeg ik alles te horen wat ik moest weten.

Vervolgens heb ik me ingeschreven in het studentenpension dicht bij de school. Dat was voorzien van alles wat ik nodig had. Niet al te luxueus, maar zeker niet verkeerd.”

Masterclass

“Mijn masterclass was bij de heer Dominique Merlet, een briljant pianist en pianopedagoog die me had uitgenodigd. De lessen begonnen op maandag en om de dag had ik een les van drie kwartier. Natuurlijk waren deze mega-interessant en ik heb er zeker veel geleerd.

Wat ik eigenlijk het leukst vond, was dat ik gevraagd werd op het eindconcert te spelen. Een hele eer vond ik dat. Ik heb toen Ballade No. 1 van Chopin gespeeld met nog elf andere studenten van de zomeracademie.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Verder ben ik veel zelfstandiger geworden. Het belangrijkste vind ik dat ik deze ervaringen ook kan verwerken in mijn muziek en zo hopelijk nog meer mensen kan raken. Het heeft me echt een heel groot plezier gedaan en het was een hele leerervaring om aan de „Mozarteum International Summer Academy” deel te nemen. Wat een frisse ervaring om twee weken lang in Salzburg te mogen rondlopen, in de geboorteplaats van Mozart! Ik hoop er nóg een keer te worden uitgenodigd!”