Skip to main content

‘Als je aan het jammen bent, spreek je allemaal dezelfde taal’

Uitwisseling in Nederland

Samen met zijn band The Crooked deed Niels mee aan een internationale jongerenuitwisseling, op 20 minuten van hun woonplaats. “Eerst vonden we het wel jammer dat wij niet zoals de rest naar een ander land gingen, maar in Leeuwarden waren we dat zo vergeten. Tijdens de uitwisseling zaten we echt in een bubbel, we konden waar dan ook in Europa zijn. Als band was het wel spannend, de hele week zo op elkaars lip, maar we vinden elkaar nog steeds aardig – en hebben zo veel geleerd!”

Dezelfde taal en passie

Een week lang waren we alleen maar bezig met muziek, met één band uit elk van de zeven landen: Frankrijk, Noorwegen, IJsland, Estland, Polen, Duitsland en dus Nederland. Tijdens zo’n jongerenuitwisseling heb je allemaal verschillende culturen bij elkaar. Natuurlijk merk je dat mensen uit bepaalde landen komen. De Franse band bijvoorbeeld, die taal is ook zo netjes en naast dat ze zo zingen, zie je dat ook in de mensen terug. Heel grappig. Maar voor de muziek maakt het niet uit waar je vandaan komt; als je aan het jammen bent spreek je allemaal dezelfde taal.”

Europa aan je voeten

Muziek was onze gemeenschappelijke passie, maar we maakten niet alléén muziek. ’s Ochtends ontbeten we samen, daarna was er vaak een workshop en ’s avonds speelden we in een café, elke band een paar nummers. Eén van de workshops was een masterclass van een manager van een groot bureau, die uitlegde hoe je optredens regelt of andere zakelijke dingen doet, van die dingen die je als band makkelijk vergeet. Dat was heel leerzaam! Het echte hoogtepunt was echter Westerpop, een festival in Delft waar we aan het einde van de week mochten spelen.

Een jaar later hebben we het nog regelmatig over de uitwisseling. Niet alleen over hoe vet het was om alle mensen te ontmoeten, maar ook over wat we geleerd hebben. Ons Engels bijvoorbeeld is in die week echt beter geworden. En dan niet alleen om over alledaagse dingen te praten, maar ook om internationale muziekcontacten te leggen en bijvoorbeeld op een manager af te stappen. En ja, als we op tour gaan door Europa hebben we alvast wat plekken waar we kunnen spelen en slapen!”

Hoe regel je dat eigenlijk: een jongerenuitwisseling? Lees hier hoe je dat aanpakt!