Skip to main content

‘Ik heb gezien hoe uitdagend én waardevol werken in de sociale sector kan zijn.’

Vrijwilligerswerk bij een kinderopvang in Lissabon

Maria deed 10 maanden lang vrijwilligerswerk in Lissabon, Portugal. Ze leerde veel van andere culturen, haar artistieke kant beter kennen én altijd positief te blijven.

Levensveranderende keuze

Maria: “Het begon allemaal nadat ik mijn middelbare school had afgerond. Ik was 17, tot die tijd vooral op school gefocust en nog niet klaar om direct weer de studieboeken in te duiken. Vrijwilligerswerk leek de beste manier iets van betekenis te doen en tegelijkertijd zelf ook wat van de wereld te zien. Een keuze die mijn leven veranderde!

Ik vertrok naar Portugal, waar Lissabon voor 10 maanden mijn nieuwe thuis werd. Daar werkte ik op een combinatie van kinderopvang en school met jonge kinderen uit families die het niet makkelijk hebben.”

Portret Maria

Eén groot avontuur

“Mijn dagen begonnen vaak met een race om de trein te halen. Aankomen op het vrijwilligersproject was vaak een hoogtepuntje van de werkdag: de peuters kwamen helemaal enthousiast op je af om je te begroeten. We wilden ze iedere week wat nieuws leren en verder speelden we en ruimden we ook veel op – want kinderen van twee jaar oud maken nou eenmaal een hoop rommel.

Buiten het vrijwilligerswerk was er minstens zoveel te ontdekken. Ik woonde samen met twaalf vrijwilligers uit allerlei verschillende landen en de weekenden waren één groot avontuur. We gingen samen naar musea, op dagtrips naar waanzinnige plekken en bezochten andere plekken in Portugal. Mijn huisgenoten voelden als een grote, internationale familie.”

 

Blik verbreed

“Natuurlijk was niet alles geweldig. Soms kwamen situaties hard binnen, vooral wanneer de problemen van kinderen of families heftig waren. Het raakte me dat ze ondanks de problemen zo positief in het leven stonden. Dat is de Portugese mentaliteit, denk ik. Op de moeilijke momenten had ik gelukkig ook veel steun aan de andere vrijwilligers.

Wat ik heb geleerd? Hiervoor was ik heel erg op mijn school gefocust. Nu heb ik mijn blik verbreed: ik heb bijvoorbeeld gezien hoe uitdagend én waardevol werken in de sociale sector kan zijn. Eigenlijk zou iedereen dit eens moeten doen – om te ervaren hoe het is. Ik ben ook verliefd geworden op Lissabon. Ik heb er veel gefotografeerd en kwam erachter hoe leuk ik dit eigenlijk vind. De stad zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben!”