Skip to main content

“Deze ervaring heeft mij echt overtuigd van de kracht van de natuur”

Vrijwilligerswerk in Kroatië

Na zijn studie stadsgeografie wilde Edo een pauze voor hij begon aan het werkende leven; Europees Vrijwilligerswerk in een Kroatisch dorpje bleek een mooie tussenstap! Samen met zes andere vrijwilligers en vier vaste krachten ging hij aan de slag bij een organisatie die zich bezighoudt met duurzaamheid. “Ik kijk met een fantastisch gevoel terug op mijn tijd in Kroatië, ondanks dat de samenwerking in het team soms wat spanningen gaf. Ik heb er veel van geleerd en deze ervaring heeft mij echt overtuigd van de kracht van de natuur.”

Zonlicht door de bladeren

“Ik ben zo iemand die niet stil kan zitten. Op de momenten dat ik niet aan het werk was maakte ik daarom af en toe een bergwandeling, in mijn eentje, omdat ik mijn mede-vrijwilligers hier niet altijd warm voor kon maken. In de bergen kan het weer snel omslaan; soms ging het tijdens de wandeling ineens regenen of stegen er plotseling wolken op. Die momenten hadden iets magisch. Het geruis van de wind, de geuren van een tropisch bos vlak nadat het geregend heeft, de zon die door de bomen schijnt… Ik voelde me alleen op de wereld, maar toch ook weer niet. Ik was omringd door de natuur en besefte steeds meer dat die natuur lééft.”

Shinrin-yoku

“Het lijkt me moeilijk voor te stellen dat een ervaring als deze iemand onberoerd laat. Ik probeer in elk geval sinds mijn Europees Vrijwilligerswerk-project een stuk duurzamer te leven. Hoe elk afzonderlijk plantje heet interesseert me nog niet zo veel, maar ik verdiep me wel steeds meer in de positieve effecten die de natuur kan hebben op ons lichaam en op onze geest in het algemeen, ook al ben ik niet gelovig of spiritueel opgevoed.

Ik ben nu een jaar terug in Nederland, maar nog steeds loop ik regelmatig een rondje door het bos. Alleen. Dan laat ik de omgeving over mij heen komen en mij inspireren. De Japanners hebben daar een speciaal woord voor: shinrin-yoku, maar het werkt in Nederland of in Kroatië net zo goed als in Japan. De plek waar ik Europees Vrijwilligerswerk deed ligt best ver van de bewoonde wereld, maar ook in zo’n omgeving kun je jezelf dus heel erg verrijken en mooie uitdagingen vinden. Misschien wel juist in een omgeving waar de mogelijkheden wat beperkt zijn, ga je jezelf meer uitdagen.”