Skip to main content

‘IJsland wordt wel het Zuid-Europa van Noord-Europa genoemd’

Vrijwilligerswerk in Reykjavík

Lisa vertrok, na het behalen van haar vwo-diploma naar IJsland, om een half jaar Europees Vrijwilligerswerk te doen. Het was één groot avontuur bestaande uit rotte haai, zwembaden in de open lucht, walvissen, vulkanen, ijs, Sigur Ros en Ásgeir.

Europees Vrijwilligerswerk: ideaal!

“Jaren geleden had ik bedacht dat ik graag een tussenjaar wilde nemen. Ik wist alleen nog niet hoe ik dat ging regelen en waar ik naartoe zou gaan. Ik stuitte op de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen via het European Solidarity Corps. Hierbij wordt een groot deel van je reis- en accommodatiekosten vergoed, krijg je taalles, een zorgverzekering en zelfs zakgeld. Ideaal dacht ik zo, want daarmee kun je binnen Europa vrijwilligerswerk doen zonder dat het je veel geld kost.

Met hulp van mijn Nederlandse zendorganisatie, SIW, vond ik mijn project: ik werkte zes maanden op het kantoor van het internationale filmfestival van Reykjavík en maakte filmmateriaal voor de organisatie World Wide Friends. Ik wist vrij weinig van IJsland, behalve dat de economische crisis van 2008 een behoorlijke impact op het land heeft gehad en dat de toenmalige burgemeester van Reykjavík af en toe verkleed als clown of vrouw over straat loopt.”

Van Reykjavík naar Eskifjördur

“Het huis waar ik woonde was van de organisatie en stond in het centrum van Reykjavík. Hier woonden alle internationale vrijwilligers. Na een week vond de On Arrival-training plaats, in een dorp in het oosten van het land: Eskifjördur. Hier kwamen we erachter dat iedereen werkkampen zou gaan en ik dus helemaal niet voor het Filmfestival ging werken..”

Heel veel geleerd

“In het begin vond ik deze onverwachte switch niet fijn en was het een zware klus. Dit kwam vooral omdat ik met mijn 18 jaar de jongste was en erg vrij werd gelaten door de organisatie. Toch denk ik dat ik juist door deze situatie veel heb geleerd; anders was ik er nooit achter gekomen hoe leuk het is om leiding te geven en te organiseren!

Uiteindelijk heb ik verschillende werkzaamheden uitgevoerd en veel van het land gezien: tomaten en komkommers verbouwen in de kassen van Hveragerdi, foto’s maken voor een tentoonstelling, een open dag organiseren in Eskifjördur en er de oude school renoveren, een tijdschrift maken en werken in het circus in Reykjavík. Heel divers en erg uitdagend.

Niet alles was altijd even goed georganiseerd, maar dat schijnt iets typisch IJslands te zijn. Ze doen vaak alles op het laatste moment en IJsland wordt ook wel het Zuid-Europa van Noord-Europa genoemd. Soms was het wel vervelend dat de mensen altijd te laat kwamen en winkels eerder dicht gegooid werden omdat ze daar zin in hadden.”

Noorderlicht en overal kunst

“IJsland heeft daarnaast een ontzettend mooie natuur én cultuur. Het noorderlicht is prachtig en het is opvallend dat bijna elke IJslander in een band zit of kunst maakt. Het is een creatief volk. Ik zal nooit alle concerten en festivals vergeten die ik daar heb bezocht. Het was één groot avontuur bestaande uit rotte haai, zwembaden in de open lucht, walvissen, vulkanen, ijs, Sigur Ros en Ásgeir.

Mijn Europees Vrijwilligerswerk-avontuur was in een woord waanzinnig.. Ik ben erg blij dat ik veel vrienden van over de hele wereld heb gemaakt en naast dat ze regelmatig te laat zijn, zijn IJslanders erg vriendelijk en gastvrij.”

Ook een paar maanden wonen en werken in het buitenland zonder kosten te maken? Kijk hier hoe je Europees Vrijwilligerswerk kunt doen.