Skip to main content

‘Een van de leukste dingen is dat ik zoveel mensen heb leren kennen’

Vrijwilligerswerk bij een organisatie die de lokale bevolking helpt en bijdraagt aan een duurzamere regio

De tijd ging snel, vond Sam. Als een trein die alsmaar doorgaat: basisschool, middelbare, bachelor, master. Daarom besloot hij na het halen van zijn diploma niet meteen in een baan te rollen, maar even iets heel anders te doen.

 

Sam in Slovenië“Eigenlijk was er al tijdens mijn studie de wens om iets voor de maatschappij te betekenen. Toen ik ging zoeken, nam ik klimaatverandering als uitgangspunt.” Zo gebeurde het dat Sam in de bus richting Slovenië vertrok met Kastelec als bestemming.

Via het European Solidarity Corps, een subsidieprogramma van de Europese Commissie, kwam hij terecht bij Park Istra, een organisatie die de lokale bevolking helpt en bijdraagt aan een duurzamere regio. “Ik werkte samen met mensen uit heel Europa aan allerlei projecten. Zo hebben we meegeholpen aan het opzetten van een permacultuurcentrum, hielpen we basisschoolkinderen met Engels en werkten we met boeren op het land. Met zijn vijftienen werden die taken verdeeld en steeds deed je weer iets anders, zodat het afwisselend was.”

Dat Sam zijn jaar vrijaf in het buitenland wilde doorbrengen, kwam doordat hij graag nieuwe culturen wilde ervaren. “Dat kon door lokaal met de bevolking in contact te komen, maar ook door samen te werken met andere mensen uit Europa. Dat was een van de leukste dingen, dat ik zoveel mensen heb leren kennen. Dagelijks heb ik nog contact met de andere Europese vrijwilligers waarmee ik in Slovenië samenwerkte. Ook de balans tussen vrijwilligerswerk en vrije tijd in het weekend was tof, want zo kon ik het land leren kennen. Het vrijwilligerswerk in het buitenland is zo goed bevallen, dat ik het graag nog een keer wil doen. Wat en waar ben ik nog over aan het nadenken.”

Sam in Slovenië

Wat brengt Europees Vrijwilligerswerk jou?

  • Je doet zinvol werk;
  • Je maakt nieuwe vrienden;
  • Je leert een andere cultuur kennen;
  • Je leert misschien een nieuwe taal;
  • Je leert veel over jezelf;
  • Je doet nuttig werk voor anderen;
  • Het staat goed op je cv.

Benieuwd hoe je bijna gratis vrijwilligerswerk kunt doen via het European Solidarity Corps? Bekijk hoe je het aanpakt.