Skip to main content

‘Het voelde alsof ik met mijn vrienden op reis was’

Uitwisseling in Roemenië

Samen met veertien andere Nederlandse jongeren vertrok Mona op jongerenuitwisseling naar Sighișoara: een middeleeuws stadje in Roemenië. “Via het jongerencentrum van Almelo kreeg ik de kans om mee te gaan naar Roemenië. Ik ben er al een aantal keer op vakantie geweest, want mijn moeder is Roemeense. Het leek me leuk om het land eens zonder familie, maar met leeftijdsgenoten te bezoeken. Sighișoara is ook nog eens de stad waar het verhaal van Graaf Dracula vandaan komt. Ik hoefde dus niet lang na te denken!”

Dansen in de straten

“Tijdens de uitwisseling gingen we, als Nederlandse groep, met vijftien Roemeense jongeren op pad, met het doel om elkaar en elkaars cultuur te leren kennen. Niet alleen zagen we de schitterende natuur en oeroude kastelen van Sighișoara; we deden ook allerlei opdrachten op het gebied van muziek en film. Het programma hebben we vooraf zelf bepaald. Er werden elke dag workshops aan elkaar gegeven, zoals het schrijven van songteksten en het editen van video’s. Je hoorde het Engels van iedereen elke dag verbeteren!

Ik was al eens eerder in Roemenië geweest, maar nu ik het land bezocht met anderen die er nooit waren geweest leek het alsof het ook weer mijn eerste keer was! Tijdens de jongerenuitwisseling zag ik pas écht hoe mooi Roemenië is en hoe gastvrij de Roemenen zijn. En hoe muziek mensen kan verbinden! Op een avond dansten we met vreemden op straat tussen de gekleurde huizen van de stad – dat moment was echt perfect.”

Vrienden voor het leven

“Het is echt bizar, maar binnen no-time vormden we een hechte groep. Voorafgaand aan de jongerenuitwisseling kenden we elkaar nauwelijks, maar na twee dagen liepen de Roemenen en Nederlanders door elkaar heen en voelde het alsof ik met mijn vrienden op reis was. We blijven contact met elkaar houden: er zijn al plannen voor een uitwisseling in Almelo en ik ben zelfs uitgenodigd voor een verjaardag in Roemenië!”

Hoe regel je dat eigenlijk: een jongerenuitwisseling? Lees hier hoe je dat aanpakt!