Skip to main content

‘Ik kan inmiddels het hele oeuvre foute Franse muziek meezingen!’

Europees Vrijwilligerswerk in Frankrijk

Aafje (24) is al eens op Erasmus geweest naar Ierland. Nu is ze vertrokken naar Brest in Frankrijk om haar vriend op te zoeken en een half jaar Europees Vrijwilligerswerk te doen. Weer een heel andere ervaring!

Einde van de wereld

Naar het einde van de wereld kun je niet vliegen. Daarom vertrok ik eind augustus per trein naar Finisterre, het meest westelijke puntje van Frankrijk. Ik ging mijn Erasmusliefde achterna, maar had ook iets te doen gevonden: een Europees Vrijwilligerswerk-project. Europees Vrijwilligerswerk is door de EU gesubsidieerd vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties door heel Europa. Naast werkervaring en mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen biedt het accommodatie, taallessen en genoeg geld om van te kunnen leven. Het is dus een hele leuke manier om een taal te leren, een cultuur van binnenuit te ontdekken en (voor mij) een goede reden om een tijdje in Frankrijk te kunnen wonen.

Prachtig Bretagne

Een leuk project vinden op de goede plek waar ze me ook nog eens aannamen bleek een uitdaging, maar het is gelukt! Dus nu woon ik in het prachtige Bretagne! Als Ierland-aanbidder kan ik hier mijn geluk niet op: uitgestrekte groene heuvels (en genoeg regen om ze groen te houden…), een prachtige ruige kustlijn en schattige oude dorpjes waar de traditionele muziek- en danscultuur nog volop leeft. Hoewel Brest zelf geen mooie stad is – door bombardementen in de oorlog hebben de middeleeuwse straatjes plaatsgemaakt voor betonnen flats – zijn er genoeg mogelijkheden de rest van Bretagne te zien en ontdek ik ook de leuke verborgen plekjes van Brest.

Werk

Ik werk vijf dagen in de week voor Compagnons Batisseurs, een landelijke organisatie die mensen met heel weinig geld helpt met het renoveren van hun huis. Dat varieert van behangen en schilderen tot plafonds isoleren en elektriciteit aanleggen. Voor een meisje dat tot een half jaar geleden nog haar vader belde wanneer er een lamp verwisseld moest worden een hele verandering, maar ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik leer veel nieuwe dingen, waaronder Frans, waarvan ik 5 maanden geleden nog nauwelijks een woord over mijn lippen kreeg, maar waarin ik nu dagelijks communiceer.

Het Franse leven

Anders dan vorige internationale ervaringen zoals Erasmus en reizen, leef ik nu echt het Franse leven, spreek ik de taal en neem ik de Franse gewoontes aan. Zo hecht ik tegenwoordig belachelijk veel waarde aan vers brood van de bakker en aan goed eten in het algemeen. Daarnaast kan ik, met dank aan mijn huisgenootje, inmiddels het hele oeuvre foute Franse muziek meezingen… Soms mis ik wel de variatie en openheid van een internationale groep mensen, omdat ik  vaak de enige niet-Franse ben.  Maar hoe langer ik hier ben en hoe beter ik de taal spreek, hoe meer ik me thuis ga voelen tussen de Fransen en zelf een beetje Frans word. Hopelijk kan ik, als ik over een half jaartje weer thuis ben, het Nederlandse brood nog waarderen!